6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Julgran och julbord

Foto: SVT

Publicerad 26 november 2015 15:28 - Uppdaterad 26 november 2015 16:02

Årets julvärd

Tittarservice tar och har tagit emot extremt många samtal och inlägg om SVT:s val av julvärd 2015.

- Det är ett provocerande val som SVT har gjort. Tf programchef på SVT svarar på den massiva kritiken mot val av julvärd: "Vi var beredda på en reaktion!" Det säger precis hur SVT ser på sitt uppdrag. Gärna reta upp och köra med pekpinnar mot tittarna. Detta ska ni gilla! Nej, jag gillar inte att ha en person som julvärd som uppträder som en arrogant tonåring. Och hon 'slår tillbaka ' som hon uttrycker det. Ingen självkritik där inte! Hon har ju dessutom tiggt sig till platsen.

- Jag har läst igenom era svar gällande Gina Dirawi kritiken och jag blir mörkrädd hur SVT behandlar sin personal och vilka signaler ni sänder ut till svenska folket! Ni favoriserar Gina Dirawi helt öppet och väljer henne för tre av de mest prestigefyllda programledarjobben. Era svar ni ger är att hon är en skicklig programledare vilket säkert kan stämma, men då menar ni alltså att ni inte har andra talanger på SVT än Gina? Sedan är det skrämmande att ni låter en person som öppet inte bara en gång utan flera gånger visat antisemistiska åsikter! Ni säger att ni ska vara opolitiska och neutrala men detta är inget annat än ett försök från er sida att visa ett ställningstagande och försöka fylla någon typ av kvotering! Gina är helt fel som julvärd av många anledningar, men det jag reagerar mest på är att ni ger henne alldeles för mycket! (Julvärd, Musikhjälpen,Melodifestivalen och en egen tv show! Alla i Sverige tycker inte om att se Gina i alla dessa sammanhang! Sedan undrar jag inte varför ni inte låter svenska folket rösta på kandidater för julvärden? Ni ska ju vara public service! En skam att Gina kan ringa in och tjata till sig jobbet. Vad F*N håller ni på med! Kritiken från MÅNGA handlar inte om rasism utan sättet ni favoriserar en och samma person konstant på SVT!

- Jag tycker att det värsta var att det blev en ung flicka, hennes religion bryr jag mig inte så mycket om - även om jag förstår att för de verkligt troende (inte bara svenskar utan även katoliker och ortodoxa t.ex.) så kan den ses som en förolämpning på en av årets största kristna högtider. Det borde SVT också ha förstått.

- Arne Weise var den perfekte julvärden, och man kan inte stoppa en ung flicka (eller för den delen en ung pojke) i hans skor. Ungdomar kan vara utmärkta som programledare för barn- och tonårsprogram, men inte för de program som i första hand vänder sig till en äldre publik, och det anser jag att julvärden gör. Han eller hon är viktigast för de gamla och ensamma, som inte har någon annan på julen.
Därför måste det vara en trygg, stabil, mogen och inkännande person, och allra helst någon som de äldre känner igen ifrån "mysiga" program som de brukar titta på, som t.ex. gör det själv-program, matlagningsprogram, konsumentmagasin, frågeprogram och annat harmlöst. Sedan får man säkert inte säga det idag, men jag tycker personligen att det är trevligare om julvärden är en man.

Kan ni inte lösa de här kommande år genom att ta fram ett antal kandidater (INKLUSIVE medelålders/äldre mysfarbröder!) och sedan helt enkelt låta folket rösta? Fast det är viktigt att man även kan rösta över vanlig post i så fall, eftersom få gamla har internet.

- Då har, i min mening, ännu ett svenskt public service företag fattat ett beslut i äkta svensk PK (politiskt korrekt)-anda. Personligen tycker jag att valet av årets julvärd är opassande och under all kritik. Fel person vid fel tillfälle. Det påstås i media att Gina Dirawi föreslog sig själv till uppgiften därför att hon ville "vara först". Så hennes eget fokus ligger alltså på sig själv. Jag har en kristen bakgrund och julen är för mig en viktig högtid, dels i min tro och dels ur ett medmänskligt perspektiv. Julen står bl.a för tacksamhet och omtanke om varandra. Om att få nya chanser när man klantar till det, om ödmjukhet, att ge och ta emot omtanke och förlåtelse. Julen är också en svår tid för många. Förväntningarna är stora på många plan, stort fokus ligger på familjen. Många upplever våld i nära relationer eller ensamhet och då utanförskap. För många ensamma (både gamla och unga) så är julvärden det enda sällskapet. Behovet av uppmuntran, omtanke och gemenskap är stort. Gina Dirawi har gjort sig känd som bl.a komiker. Och även om hon är född i Sverige och är svensk, så har hon också en annan ursprungskultur som hon bär med sig. Det kan i vissa situationer var en fin tillgång, däremot tvivlar jag starkt på att det är det bästa valet i det här tillfället. En människa av icke -kristet ursprung som självutnämner sig för ett uppdrag p.g.a en personlig motivation, och som har för vana att skämta om det mesta, är för mig ett opassande val. I alla fall på en av de högtider som präglar vårt samhälle mest. Min oro är att Gina ska försöka bevisa sig själv så till den grad att hon gör narr av något som är betydelsefullt eller svårt för många. Visst kan humor och självdistans vara till hjälp. Från det jag har sett så kan Gina Dirawi inte använda det med förnuft. Nu är ju beslutet taget och antagligen inget att göra åt. Personligen tycker jag att SVT tog fel beslut, att den här typen av personlighet inte passar för den här typen av program.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

9 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör