9 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Emigrantläger i Malmö.

Emigrantläger i Malmö. (foto: Drago Prvulovic/TT)

Publicerad 6 november 2015 10:26 - Uppdaterad 6 november 2015 14:35

"Partiskhet i SVT:s nyhetsprogram"

Tittarservice hanterar allt fler klagomål från tittarna mot SVT:s nyhetsprogram. Här en sammanfattning av de mest förekommande klagomålen.

Tittarna anser att Rapport och Aktuellt är partiska, att SVT i sin nyhetsrapportering kring Europas flyktingkris med få undantag bara väljer att skildra frågan ur flyktingen eller immigrantens synpunkt. SVT beskylls av det skälet för att vara politiskt korrekt.

Några synpunkter från tittare:

- Jag är enormt missnöjd med er vinkling av nyheterna. Nu har ni tjatat om lägret i Malmö i veckor. Är det inte dags att ni upptäcker lite av den verklighet som vi har i vårt eget land? Varför bryr ni er inte om våra egna medborgare? Jag förstår inte medias försök att uppfostra oss.

- Jag är mycket kritisk till hur SVT:s journalister skildrar avhysningen av den otillåtna bosättningen i Malmö. Så fort samhället gör en insats för att de lagar vi har i landet skall följas så ställer sig SVT:s journalister och media i stort mot. Det är ofattbart att era medarbetare tydligen inte tycker att lagen skall vara lika för alla... (Ett 20-tal tittare med liknande åsikter)

Kostnader

Många tittare efterfrågar en objektiv redovisning av vad flyktningmottagningen kostar samhället i dagsläget samt vad den kommer att kosta om 5, 10, 15 år.

- SVT:s objektivitet sviktar! Varför redovisar ni inte fakta om hur illa ställt det är i landet med ekonomin hos kommunerna pga flyktingmottagningen? Det kostar massor redan nu men det kommer att kosta ännu mer i framtiden för kommunerna som skall betala skolgång, tand- och sjukvård, bostäder och försörjningsstöd. Varför redovisar ni inte dessa fakta? Ni är fega och hållningslösa.

- Jag tycker en utmärk uppgift för public service är att berätta historien om hur Sverige skall klara av att det finns 3,5 miljoner afganska flyktingar i Iran. Bland dem enorma mängder av ensamma unga flyktingar, män, som vi i vårt land kallar ensamkommande. Majoriteten av dessa anger Sverige som det land man vill till! Undersök detta och gör granskande program om saken uppmanar Bengt.

- Jag vill komma med ett förslag till SVT! Sätt upp tillfälliga baracker för flyktningar på er fina gård mellan Radiohuset och Tv-huset så att ni i verkligheten kan ställa upp för de flyktingar och immigranter som behöver någonstans att bo. Kanske det också kan finnas någon journalist som dessutom kan öppna sitt hem eller sommarhus för några medmänniskor. Ni har ju en omvittnad empati för alla som tar sig till vårt land oavsett på vilka grunder.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

4 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör