14 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Daniel Sjölin är ny programledare för säsongen.

Daniel Sjölin är ny programledare för säsongen. (Foto: Bo Håkansson /SVT)

Publicerad 11 januari 2018 16:37

Idévärlden

Idévärlden är tillbaka med en ny säsong, som denna gång programleds av Daniel Sjölin.

I Idévärlden avhandlas de stora frågorna och idéstriderna som präglar vår samtid. Precis som förra året bjuder vi i varje avsnitt in en tänkare som presenterar en teori som sedan angrips, fördjupas eller nyanseras av opponenterna.

Det första programmet handlar om faktaresistens, fake news och sanningsbegreppet i dagens nya medielandskap. Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, är teoretiker i detta avsnitt och Katarina Barrling, docent i statsvetenskap och Lars Truedsson, journalist och mediegranskare, är opponenter.

Artificiell intelligens

Ett annat brännande ämne som vi ger oss på är artificiell intelligens - är den ett hot mot mänskligheten eller lösningen på alla våra problem?

I ett program nagelfars tesen att brottslingar inte förtjänar att straffas eftersom de bara är offer för omständigheterna och där är Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi, teoretiker. Han menar att alla brottslingar är offer. Författaren Lena Andersson försvarar upplysningsidealen och varnar för att identitetspolitiken förstör det förnuftsbaserade samtalsklimatet.

Det blir också diskussion om feminismen bör skifta fokus och inrikta sig på de frånåkta lågutbildade männen och så undersöker vi om inkomstskillnader mellan människor verkligen måste ses som orättvisa.

Idévärlden: Söndag 14 januari kl 20.00 i SVT2 (1:8)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

4 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör