19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Lars med Janni och Malin.

Lars med Janni och Malin (Foto: Ulrika Malm /SVT)

Publicerad 22 december 2017 10:06

Lerins lärlingar

Efter två säsonger av publiksuccén Vänligen Lars Lerin har det blivit dags för Lars Lerin att ta sig an ett nytt tv-äventyr.

Hösten 2017 anordnade han under två månader en konstskola för en grupp personer med olika funktionsnedsättningar i sin hemstad Karlstad – en kreativ, underhållande och känslosam resa som tittarna nu får följa i dokumentärserien Lerins lärlingar.

I konstskolan följer vi 13 deltagare i serien. Bland andra Jessica som har delfiner som favoritmotiv, och ser konsten som en kontrast till allt elände i världen, uppfinnaren Dennis som vill bli företagsledare och hoppas kunna göra världen till en bättre plats och Malin som säger "varför ska man smälta in? Man behöver inte vara som alla andra. Jag är annorlunda och jävligt stolt över det."

– Deras målningar kommer direkt från hjärtat. Jag hoppas att Lerins lärlingar både kan bidra till att folkbilda om hur det är att leva med funktionsnedsättningar i Sverige idag, och ge publiken en tankeställare kring värdet av att våga ägna tid åt fantasi och skapande mitt i livspusslet. Jag tror att serien kan ge tittarna ett annat perspektiv på tillvaron i de här tiderna av produktivitet, prestation och betyg. Vi har glömt bort att leka för lekens egen skull, säger Lars Lerin.

Vernissagefest

Slutmålet är en stor utställning och vernissagefest på Lerins museum, som invigs av drottning Silvia.

Lars man Junior, till vardags museichef, agerar festgeneral för invigningen. Vägen dit kantas av lektioner i målning, fotografi, keramik, sång, dans – och möten med olika färgstarka kreatörer runtom i landet. Några av de som medverkar är Lars mentor Gerd Göran, 98 år, artisten Eric Saade och konstnären Kakan Hermansson.

Konstskolan är en naturlig förlängning av Lerins engagemang för människor med funktionsnedsättningar. Han anordnade en liknande utställning för fyra år sedan och fick 2015 pris för detta av intresseorganisationen FUB (för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) på deras gala Störd & stolt.

På SVT Play kommer ”Lars konstskola” publiceras i samband med att avsnitten sänds. Korta avsnitt som tar upp: självporträtt, verklighetsflykt och drömmar, djur, kropp och rörelse, ljus och ”att bli klar med ett verk”.

Lerins lärlingar har premiär onsdag 10 januari kl 21.00 i SVT1 och SVT Play (1:6)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

2 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör