12 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Jan Eliasson möter Madeleine Albright..

Jan Eliasson möter Madeleine Albright. (Foto: FLX)

Publicerad 6 november 2017 15:45

Toppmötet

Toppmötet är tillbaka och denna gång med Jan Eliasson som samtalsledare i möten med Madeleine Albright, Kofi Annan, Gro Harlem Brundtland och Henry Kissinger. Det blir initierade samtal om världspolitiken då och nu.

Jan Eliasson (S) har bland annat varit Sveriges utrikesminister, ambassadör i USA, FN:s vice Generalsekreterare och är nu ordförande för Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Eliasson är en av Sveriges mest erfarna diplomater med ett kontaktnät som spänner över hela världen.

Jan Eliasson reser till Washington D.C. för att träffa Madeleine Albright, som en gång var ”världens mäktigaste kvinna”. Hon utsågs till USA:s första kvinnliga utrikesminister under Bill Clinton och i programmet berättar hon om sitt liv i Vita Huset, kriget i forna Jugoslavien, som kom att kallas ”Madeleine’s War”, sina märkliga möten med Kim Jong Il i Nordkorea och sina egna erfarenheter som ung flykting från Hitlers Europa.

Kofi Annan

I Genève samtalar Eliasson med Kofi Annan, FN:s tidigare generalsekreterare. Han och Eliasson har arbetat tillsammans i otaliga internationella kriser och konflikter. De tar oss med bakom kulisserna i FN och talar bland annat om folkmordet i Rwanda och USA:s invasion av Irak 2003. Annan berättar om sina försök att medla fred i Syrien och varför han kände sig tvungen att avgå. De samtalar också om FN:s stora problem med sexuella övergrepp utförda av organisationens egna soldater.

Gro Harlem Brundtland

I Oslo träffar Jan Eliasson Norges tidigare statsminister, Gro Harlem Brundtland. Hon brukar kallas för Norges landsmoder och har varit statsminister för Arbeiderpartiet i tre omgångar. Hon är en pionjär inom både miljö- och hälsopolitik och har varit chef för Världshälsoorganisationen, WHO. Brundtland och Jan Eliasson diskuterar det vikande stödet för socialdemokratin i Europa idag och om sina minnen av den gemensamme vännen Olof Palme. Gro berättar också om sin barndom under andra världskriget, då hon bodde på ett barnhem i Sverige.

Henry Kissinger

I New York träffar Eliasson en av 1900-talets mest mytomspunna och kontroversiella amerikanska politiker och diplomater, Henry Kissinger. Kissinger har spelat en huvudroll på efterkrigstidens geopolitiska scen i egenskap av nationell säkerhetsrådgivare och sedan utrikesminister bland annat under Vietnamkriget. Idag är Kissinger 94 år gammal, men fortfarande aktiv som rådgivare för politiker och världsledare. Tidigare i år har han bland annat haft möten med Donald Trump, Vladimir Putin och Angela Merkel.

Toppmötet: Torsdag 9 november kl 21.00 i SVT1 och SVT Play

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör