20 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Sorans krig

Soran Ismail med Peshmerga-soldater. (foto: SVT)

Publicerad 14 mars 2017 14:15 - Uppdaterad 17 mars 2017 11:05

Sorans krig

Vad är medmänsklig plikt? Vad betyder det att ställa upp för sitt folk?

Ståuppkomikern Soran Ismail, hans mamma, pappa och syster reser till irakiska Kurdistan där kriget mot IS pågår.

Soran vill med egna ögon se vad som händer och ta reda på om han som kurd förväntas göra något. Är det här hans krig? Humor varvas med tunga möten, berättelser och tankar om vår identitet och vår samtid.

Kurdistan

Sorans föräldrar flydde till Sverige från irakiska Kurdistan i slutet av 80-talet. Drömmen om ett fritt Kurdistan har alltid levt i hans hem och regelbundet reste familjen tillbaka för att besöka släktingar och vänner.

När IS började sitt våldsamma krig i Irak så tog hans släktingar till vapen och blev Peshmergasoldater för att slå tillbaka mot IS. Nu vill Soran resa tillbaka till Kurdistan för att få ett svar på vad han själv har för moralisk skyldighet.

- Kurder förtrycks och mördas. Jag följer nyhetsrapporteringar hemifrån men har ingen aning om vad jag kan bidra med. Jag valde att åka ner för att ta reda på det. Vad borde jag göra? säger Soran Ismail.

Dokumentärt berättad

Sorans krig är producerad av SVT och dokumentärt berättad med starka scener från Kurdistan blandat med stand-up, familjerelationer och frågor kring Sorans egna engagemang.

Dessutom uppstår en del kulturkrockar under resans gång. Systern ogillar till exempel att hon inte kan klä sig som hon vill utan att få kommentarer, och när deras föräldrar stolt visar dem en bit mark på en öde slätt i pappans gamla hemby och berättar hur huset kommer se ut, förstår inte Soran och hans syster poängen med ett hus mitt i ingenstans.

Dokumentärserie i sex delar, start söndag 19/3 i SVT Play.
Visas som singel den 22/3 kl 21:00 i SVT1

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör