13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Domstolen

Peter riskerar att tvingas betala hundratusentals kronor trots att han bara ville hjälpa sin farbror att sälja en bil. (foto: SVT )

Publicerad 14 mars 2017 14:20

Domstolen

I Sveriges domstolar fattas ofta livsavgörande beslut för de människor som hamnar där. Här avgörs om du blir fri eller fängslad, rik eller ruinerad, om du döms som skyldig eller får din efterlängtade upprättelse.

Men är den svenska rättvisan verkligen rättvis?

Är det alltid sanningen som kommer fram i domstolarna? I andra säsongen av dokumentärserien Domstolen får vi följa vanliga människor som hamnat i rättstvister, och verkliga rättsfall som dras ända upp i Högsta domstolen.

Livsöden

Harriette satt isolerad i häktet i 556 dagar misstänkt för grovt narkotikabrott innan hon förklarades oskyldig. Nu stämmer hon staten för isoleringen och den långa häktningstiden.

Lenas älskade make dog under ett gräl. Hon har inte bara förlorat sin livskamrat. Hon åtalas också för att ha mördat honom. Robert har tvingats amputera ett ben efter en allvarlig arbetsplatsolycka. Han kämpar mot arbetsgivaren för att få en skälig ersättning för sitt förlorade ben.

Cassandra tog med sig en kniv i handväskan när hon åkte till sin kompis för att göra en rabarberpaj. På hemvägen blir hon vittne till ett slagsmål som hon försöker stoppa. När polisen kommer grips hon. Nu åtalas hon enligt knivlagen.

Advokater och åklagare

Vi lär också känna de människor som har deras öden i sina händer: advokater, åklagare och domare. Genom seriens verkliga domstolsfall ges tittarna en unik och spännande insyn i hur det svenska rättssystemet fungerar, med insikter som ibland kan förbluffa.

Domstolen är producerad av Fredrik Undevik, som tidigare bland annat gjort Livräddarna och Diplomaterna för SVT. Bodil Appelquist har gjort flertalet av intervjuerna.

Domstolen: Tisdag 21 mars 21.00 i SVT1

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör