16 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Heidi och programledare Anja Kontor

Heidi och programledare Anja Kontor (foto: SVT)

Publicerad 2 mars 2017 06:32

När livet vänder

Att lämnas ensam av sin far i ett främmande land och leva som hemlös. Att ta sig igenom en djup förlossningsdepression. Att få ett barn med en sällsynt och dödlig sjukdom.

Anja Kontor är tillbaka med intervjuserien När livet vänder och möter människor som varit med om det ofattbara och ändå hittat styrkan att leva vidare.

Heidi växte upp i oroligheterna efter Sovjetunionens fall mitt under stridigheterna i Tjetjenien. Hennes pappa var kriminell i en värld där det blev ett sätt att överleva i den stenhårda verklighet där familjen svalt i perioder. Bara 9 år gammal börjar Heidi hotas i ett försök att utpressa pappan.

När Heidi var 17 år, fick hennes pappa nog av hoten och rädslan. Han säger att hon måste lämna Ryssland och tar henne till Sverige utan att låta henne packa en enda pinal. På Centralstationen i Stockholm ber han henne vänta. Han ska bara ”gå iväg och ta ut lite pengar”.

Heidis pappa kom aldrig tillbaka och hon tvingades tillbringa en kall februarinatt som hemlös ute på Stockholms gator. En natt som blev till veckor, till månader. Hon sov under broar och på bänkar. Blir vän med de hemlösa och ”bryter deras bröd”. Samtidigt som hon hör sin pappas ord i sitt huvud, orden som han präntat in sedan barndomen. ”Lita inte på någon, prata inte med någon och glöm allt som du varit med om”.

Hennes stora talang som violinist gjorde att hon kunde försörja sig i Sverige med start i tunnelbanan. Och i 20-årsåldern hittade hon kraften i sin roll som mamma till Aida.

När livet vänder: Onsdag 8 mars kl 20.00 i SVT2

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

2 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör