20 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Dödsstraffets offer

Vicky, änka till den mördade polisen. (Foto: BBC)

Publicerad 8 februari 2017 20:03

Dödsstraffets offer

I BBC-produktion ”Dödssstraffets offer” får tittarna uppleva hur livet på Death Row – där de dödsdömda sitter i amerikanska fängelse – är och fungerar.

Men också hur det är att vara släkting eller vän till en dödsdömd.

Den andra säsongen, som har premiär tisdag 14 februari, undersöker domar, åtal, psykiatrisk vård och överklagan. I varje avsnitt ställs etiska frågor om rättvisa, rätten till livet och rätten att döda. Skulle du kunna vittna mot någon som står dig nära? Och hur känns det att bli utvald som jurymedlem i ett fall som leder till en dödsdom?

I första avsnittet får tittarna lära känna Daniel Lopez är 21 år och stoppas av polisen för vårdslös körning. Under den efterföljande biljakten dödas en polis och Daniel Lopez döms till döden. Men ovanligt nog är han motståndare till överklaganden och alla försök som görs för att stoppa avrättningen.

Det andra avsnittet handlar om en ung man, Shawn Ford Jr, som är åtalad för att ha mördat sin flickväns föräldrar. Jurymedlemmarna känner stor press för att nå en dom och det yrkas på dödsstraff.

I det tredje avsnittet har två unga män, Austin Myers och Timothy Beck, mördat sin granne, bara veckor innan han ska börja sin tjänstgöring i flottan. De två misstänkta ger motstridiga berättelser, vilket gör det tufft för juryn att komma fram till ett beslut.

Dödsstraffets offer: Tisdag 14 februari kl 22.00 i SVT1

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör