16 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Författaren och journalisten Lena Sundström träffar människor som står upp mot totalitära regimer och riskerar sina liv för sanningen.

Författaren och journalisten Lena Sundström träffar människor som står upp mot totalitära regimer och riskerar sina liv för sanningen. (foto: SVT)

Publicerad 25 november 2016 06:00

Håll käften - eller dö

Alla älskar yttrandefriheten – i alla fall i teorin. Och i alla fall så länge yttrandefriheten inte kostar oss något. Journalisten och författaren Lena Sundström träffar de som står upp och riskerar allt för det fria ordet.

Hon testar sina egna gränser och hur långt hon själv är beredd att gå i yttrandefrihetens namn. När det verkligen gäller. Men resan tar henne också till andra platser.

- Först hade jag någon slags tanke om att jag ville prata med alla dessa yttrandefrihetshjältar världen runt, som står upp för det fria ordet, trots att de riskerar allt. Men ganska snart insåg jag att jag det var minst lika viktigt att prata med de andra. De som väljer att hålla käften när yttrandefriheten inskränks. Som till och med försvarar det och tycker att det är bra, säger Lena Sundström.

Resan börjar i Arizona där Lena Sundström precis efter masskjutningarna i Orlando följer med en hatpredikande gatupredikant ut på gatorna. En man som står för precis allting som hon själv inte tror på.

Hon reser till Erdogans Turkiet där skrattet har blivit ett hot. Och där den påhittade karaktären Gollum i Sagan om Ringen-trilogin har börjat leva sitt eget liv.

I en igenbommad lägenhet i Asien söker hon efter svaret på varför en svensk bokhandlare har försvunnit spårlöst. Sökandet leder henne vidare ut i världen. För att sluta hemma i Europa och Sverige igen.

SVT1 torsdag 1 december kl. 21.00: Håll käften eller dö (1:3)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör