13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Midnattssol

Kahina Zadi (Leila Bekhti) i Midnattssol (Foto: Ulrika Malm)

Publicerad 21 oktober 2016 06:01

Midnattssol

En man mördas brutalt mitt i den majestätiska fjällvärlden norr om Kiruna. Offret visar sig vara fransk medborgare och mordutredaren Kahina Zadi beordras upp från Paris till Kiruna. Tillsammans med Anders Harnesk, åklagare av samisk börd, inleder hon en utredning som snart får svindlande proportioner.

Fransmannens död visar sig bara vara det första i en serie bestialiska och symbolladdade mord som öppnar en avgrund av hat och konflikter där alla kan vara mördare eller offer.

Anders Harnesk gör allt för att utredningen inte ska slita sönder det lilla gruvsamhället. I sin jakt på mördaren tvingas Anders och Kahina, som är av berbisk-algerisk härkomst, konfrontera sina ursprung som de båda valt att förneka. Något som också för dem närmare lösningen.

Svensk-fransk serie

Midnattssol är den första svensk-franska dramaserien som producerats och är baserad på en idé av Henrik Jansson-Schweizer och Patrick Nebout. Mårlind & Stein har regisserat och för manus svarar Måns Mårlind.

Serien är huvudsakligen inspelad i Kiruna med omnejd. I övriga roller ses bland andra Peter Stormare, Richard Ulfsäter, Göran Forsmark, Jessica Grabowsky, Albin Grenholm, Sofia Jannok och Maxida Märak.

Internationell thriller

- Midnattssol är en internationell high concept-thriller som ställer viktiga frågor om kulturella skillnader, fördomar och tolerans i det moderna Europa, säger Stefan Baron, exekutiv producent på Nice Drama.

- Serien är en universell berättelse om att människan ibland måste igenom mörker för att finna ljuset och serien utspelar sig i en värld med stark lokal prägel, säger Christian Wikander, programchef för drama på SVT.

Midnattssol är producerad av Nice Drama (Tjockare än vatten, Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann) och Atlantique Productions i samproduktion med SVT, Canal+ och Filmpool Nord.

Midnattssol: Söndag 23 oktober kl 21.00 i SVT1 (1:8)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör