6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Evelina Ramic, Eddy Barjamovic, Bohsra Al-Hajar.

Evelina Ramic, Eddy Barjamovic, Bohsra Al-Hajar. (foto: SVT)

Publicerad 20 oktober 2016 23:11

Kronan - ett år efter skolattacken i Trollhättan

Det eleverna trodde var ett Halloweenskämt blev den dödligaste skolattacken i Sveriges historia.

Sedan händelsen har skolans dörrar varit låsta men för första gången har nu ett tv-team släppts in i lokalerna. SVT:s journalister har följt elever, personal och anhöriga vars vardag för alltid förändrats.

Det var på förmiddagen den 22 oktober 2015 som en ensam maskerad gärningsman med kniv och svärd gick in på grundskolan Kronan i Trollhättan och attackerade elever och personal. En elev, en lärare och en elevassistent dödades. Gärningsmannen stoppades först när han sköts ihjäl av polis.

I denna dokumentär som sänds på årsdagen av skolattacken visas hittills opublicerade bilder inifrån skolan vid händelsen. Drabbade berättar också om den overkliga skoldagen de fick uppleva – och hur livet har blivit efteråt.

Tränar thaiboxning

15-årige Wahed Kosa höggs med svärd men överlevde mirakulöst. I dag tränar han thaiboxning eftersom det gör honom lugn. Ibland tänker han att det är på gärningsmannen han slår.

12-åriga Bohsra Al-Hajar satt med sina klasskamrater inlåst i en skolsal i tre timmar och hörde skotten när gärningsmannen sköts. ”Det var som en skräckfilm”, berättar hon. I dag tycker hon att både hennes lärare och kompisar blivit snällare.

43-årige rektorn Djeno Mahic fick veta att någon dödade personer på hans skola. Trots paniken fick han elever och lärare att låsa in sig i klassrummen, en insats han prisats för. Men han kommer alltid att undra om han kunde ha gjort något annorlunda för att rädda fler liv.

Kronan - ett år efter skolattacken i Trollhättan: fredag 21 oktober kl 21.45 i SVT2

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör