14 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Friktion

Programledare för "Friktion" är David Fjäll. (Foto: Jezzica Sunmo)

Publicerad 5 april 2016 06:30

Friktion

Kan Donald Trump verkligen bli USA:s nästa president? Varför gillar ryssarna Putin? Och har IS kommit för att stanna? Det är några av frågorna som lyfts fram i SVT:s nya utrikesprogram Friktion.

På senare tid har dramatiken i omvärlden stegrats. Vi ser krig och konflikter i Mellanöstern, ett allt mer aggressivt Ryssland och ett EU pressat av vikande ekonomi och djup politisk oenighet kring flyktingkrisen.

I Friktion möter Sverige världen med programledaren David Fjäll. I reportage och studiosamtal vänder och vrider Friktion på de utrikesfrågor som väcker engagemang och oro.

SVT:s utrikeskorrespondenter bidrar med reportage, analyser och personliga reflektioner. Men Friktion stannar inte i utlandet, utan frågar sig också vad dramatiken i omvärlden betyder för Sverige och svenskar. Är det vår nedärvda rysskräck som gör att Putin skrämmer oss? Och spelar konflikterna mellan shia och sunni i arabvärlden någon roll för svenska muslimer?

– Friktion kommer inte att bli ett traditionellt veckomagasin som berättar om veckan som gått. Programmet kommer att ägna sig åt en stor fråga i taget. Jag vill inte bara ha experter i mitt program, utan även gäster som har egen personlig erfarenhet av till exempel krigets Syrien. Jag vill ta upp det som engagerar på riktigt, säger David Fjäll.

Vårens första säsong av Friktion har premiär den 12 april kl. 20.30 i SVT2 och SVT Play.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör