19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Kampen om tungvattnet

Kampen om tungvattnet - norsk serie om de motståndsmän som planerade och genomförde sabotage för att förhindra tyskarnas framställning av en atombomb. (foto: SVT)

Publicerad 14 januari 2016 18:48 - Uppdaterad 14 januari 2016 18:56

Kampen om tungvattnet

”Kampen om tungtvannet” är en norsk serie om sprängningen av Norsk Hydros tungvattenfabrik vid Rjukan under andra världskriget, som genomfördes för att förhindra tyskarnas framställning av en atombomb.

Serien är den dyraste som spelats in i Norge och börjar sändas i SVT på söndag 17 januari.

Tyskarna bestämmer sig för att flytta hela tungvattenproduktionen från Rjukan i Norge till Tyskland, och därför bestämmer sig de allierade för att sabotera tyskarnas planer.

Motståndsmannen Leif Tronstad (Espen Klouman-Høiner) återvänder till Norge för att genomföra aktionen.

Serien, som består av sex delar, bygger på historiska händelser och handlar om verkliga personer, men i serien ingår också ett antal påhittade rollfigurer. Dock har familjerna till de motståndsmän som genomförde sabotaget mot Rjukan godkänt serien och skildringen.  

Sabotage i Tyskland

Utöver planeringen av sabotaget mot tungvattenfabriken handlar ”Kampen om tungvattnet” också om vad som skedde i inför och under sabotaget i Storbritannien och Tyskland.  

Claus Helberg (Christian Rubeck ) i Kampen om tungvattnet.

Claus Helberg (Christian Rubeck ) i Kampen om tungvattnet. (foto: SVT)

Serien är den dyraste som spelats in i Norge och vann bland annat sex priser vid utdelningen av Gullruten 2015: Bästa TV-drama, Bästa manlige skådespelare (Dennis Storhøj), Bästa regi (Per Olav Sørensen), Bästa grafik/vinjett (Torgeir Bush), Bästa kostym/smink (Karen Fabritius Gram) och Bästa ljus-/scenografi-/produktionsdesign (Karl Juliusson).   

Petter S. Rosenlund har skrivit manus och för regin svarar Per-Olav Sørensen. Huvudrollerna spelas av bland andra Dennis Storhøj, Espen Klouman-Høiner, Cristoph Bach, Anna Friel och Maibritt Saerens.  

Kampen om tungvattnet: Söndag 17 januari kl 21.00 i SVT1

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

3 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör