20 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Tusen år till julafton.

Julkalendern Tusen år till julafton. (Foto: André Lindholm /Thelma/Louise)

Publicerad 26 november 2015 07:00

Julkalendern Tusen år till julafton

När uppfanns pruttkudden? Hur var det att äta sig mätt på inälvor? Och hur var det som barn att arbeta i gruva på 1500-talet eller att bo i kollektiv på 1970-talet?

I årets julkalender ”Tusen år till julafton” tar Erik Haag och Lotta Lundgren oss med på en resa i historien från vikingatiden fram till idag. Årets julkalender berättar barnens historia.

Barn har alltid funnits, men hur de har upplevt sina liv, vad de gjort, känt och funderat kring har sällan ägnats någon uppmärksamhet. Nu är det dags att berätta barnens historia.

- Under vissa historiska perioder har barnen varit lika många eller till och med fler än de vuxna. Men i den officiella historieskrivningen är de så osynliga att man undrar om de ens funnits. Det ska vi ändra på, säger regissören Karin af Klintberg.

Unikt experiment

I julkalendern får en grupp barn vara med om ett unikt experiment. De får tillbringa tjugofyra dagar i historien, från för tusen år sedan fram till idag. De får vara med om tider när man åt fårskalle till middag, när vuxna rökte i bil och när barn inte fick prata om de inte blev tilltalade.

- Med den här julkalendern vill vi väcka barns nyfikenhet för historia. Få dem att reflektera över likheter och olikheter mellan vår egen tid och det förflutna, säger Lotta Lundgren.

Videobloggar

I videobloggar berättar barnen om hur de upplever experimentet.

– Jag har lärt mig mer om historia i den här julkalendern än under alla år i skolan. Det har varit mycket roligare att få uppleva hur det var, än att läsa i en bok, säger Morris, ett av barnen som är med i julkalendern.

Tusen år till julafton: Tisdag 1 december i SVT1 och Barnkanalen. Sändningstider: vardagar kl 7.15 och kl 18.45, helger kl 8.45 och kl 18.45

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör