16 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Sapmi sisters

De samiska systrarna Maxida och Mimie är på turné i nordligaste Norrland. (foto: SVT)

Publicerad 23 november 2015 17:56

Sápmi sisters

Sápmi Sisters är en dokumentärserie i fyra delar som följer de två samiska systrarna Maxida och Mimie Märak. Maxida är rappare, jojkare och skådespelare och Mimie ägnar sig åt poetry slam och spoken word. Båda bor i Jokkmokk men är ofta på resa och kämpar för samernas rätt i alla sammanhang.

Mimie har vunnit flera tävlingar i poetry slam. Maxida har under tiden som serien spelats in varit med i SVT:s Sapmi Sessions, sommarpratat i P1, spelat på Globen med Mando Diao, jojkat på Idrottsgalan och varit skådespelare i en biofilm samt en internationell TV-serie som dessutom bygger på hennes kamp mot gruvbolagen i Norrland.

Konflikt

Serien skildrar även konflikten mellan det samiska livet och den svenska gruvbrytningen i Norrlands renbetesmarker. Diskussionen kring den samiska kulturens roll i det svenska samhället har blivit hetare än någonsin och systrarna Märak, tillsammans med mamma Nik och moster Nilla, står längst fram i kampen för samernas rätt.

Okända i början

I seriens inledning är systrarna okända utanför den samiska kretsen men under inspelningarna tar karriärerna fart. Maxida som är mamma till NikSunna 2 år får problem med att få ihop sitt liv som renskötare, artist och mamma. Eftersom de är aktivister som inte skyr några medel i kampen mot gruvbolagen får de starka fiender men också nära vänner och beundrare.

Serien är inspelad i Jokkmokk, Stockholm, Kiruna, Malmö, Tromsö och på andra platser med repetitioner, och spelningar. I Stockholm, som är Sveriges största sameby, bor mamma Nik som är bagare och där rör sig Mimie och Maxida lika hemtamt som Södermalms hipsters.

Serien är producerad av Agaton television för SVT 2015. 

Sápmi sisters: Tisdag 24/11 kl 22.15 i SVT2

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör