16 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Från dansföreställningen Den unga drottningen

Från dansföreställningen Den unga drottningen - om drottning Kristina. (foto: SVT)

Publicerad 12 november 2015 10:00

Danskväll i SVT2

Lördagen den 14 november bjuder SVT på danskväll hela kvällen i SVT2.

I årets Danskväll visas unika dansfilmer för första gången, bl a Hans Marklunds efterlängtade unga drottning, kortfilm om Alexander Ekmans dundersuccé på Stockholmsoperan, premiärdansaren Jerome Marchands hemlighetsfulla verk i Piteå och lekfulla dansrytmer gjorda med munnen som alla kan ha roligt med.

Vi träffar både nykomlingar och de mest omtalade profilerna såsom Anneli Alhanko, initiativtagare till en ny balettutbildning, Joakim Stephenson, solist som börjat filma och Dans i Nords dynamiska chef Marie Larsson Sturdy.

Kl 19.05 i SVT2: Midsommarnattsdröm bakom kulisserna

Kortdokumentär från 2015. Ett litet bakomreportage om Alexander Ekmans Midsommarnattsdröm, en av Stockholmsoperans mest omtalade och hyllade uppsättningar på sistone. I roliga, färgstarka tablåer konfronteras vi med våra schablonbilder av svensk sommar, från soluppgång in på sena natten. Bland annat dansas första akten i ett gigantiskt moln av hö.

Kl 19.10: Den unga drottningen

Kristina blev drottning av Sverige när hon bara var sex år gammal. Som 27-åring avsade hon sig tronen och lämnade sitt land för sin nya tro på Gud. I en spektakulär och modern dansfilm direkt för kameran ger koreografen och dansshowmästaren Hans Marklund nytt liv åt Kristinas dramatiska liv. I undersköna, autentiska 1600-talsmiljöer rör sig unga dansare till Spotifys hetaste musik, allt i bästa Baz Luhrmann stil. De prisade unga artisterna kommer från Base23, danspalatset som på bara några år etablerat sig som en av Sveriges främsta plantskolor för unga dansare.

Kl 20.00: Yxa

Svenskt dansverk från 2015. Vi är stolta att kunna presentera Mats Eks mästerverk med Ana Laguna och Yvan Auzely. En innerlig föreställning som inte lämnar någon oberörd. Om ett äldre par i samhörighet, sorg och kärlek. Varför hugger mannen så mycket ved, varför kan han inte sluta? Det handlar om känslor som inte kan uttryckas och därför tar sig nya vägar. Fläskkvartetten spelar Albinonis vackra Adagio.

Kl 21.00: Sand

Svensk dansfilm från 2015. "Jag skapar dans, därför att det finns något som måste uttryckas. En historia, en avsikt." Så säger Joakim Stephenson. Som erfaren dansare och firad solist i Kungliga Baletten behöver han ingen närmare presentation. Som koreograf för dansfilm är han faktiskt inte heller någon novis, men ikväll ser vi hans mest ambitiösa filmprojekt hittills. En studie i rött, svart och vitt som utspelas i ett svindlande vackert landskap av just - sand. Elemér Lavotha spelar cello och Linnéa Bergman är regissör. Dansare: Rena Narumi, Clyde Archer, Daria Ivanova, Daniel Whiley, Hervor Sjöstrand.

Kl 21.15: Dansaren som tappade fotfästet – Nacho Duato

Dansk dokumentär från 2014. Dokumentären "Disportrait" följer upp en av dansvärldens största skandaler i modern tid. Nacho Duato har just fått sparken från sitt kompani i Spanien. Som en blixt från en klar himmel. Men en koreograf måste få skapa! Nacho Duato söker sig till S:t Petersburg för att försöka modernisera ett ryskt danskompani. Något som visar sig bli allt annat än lätt. En tragikomisk historia om den totala rotlösheten. Den som endast tillfälligt låter sig lindras med druvans ädla safter.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör