20 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Birgitta Karlström Dorph var svensk ambassadör i Sydafrika under apartheidregimen

Birgitta Karlström Dorph var svensk ambassadör i Sydafrika under apartheidregimen – men också Palmes hemliga agent. (foto: Privat)

Publicerad 30 september 2015 18:15

Palmes hemliga agent

Birgitta Karlström Dorph var under 1980-talet svensk diplomat i Sydafrika. Men hon var också Sveriges hemliga agent som kom att överföra omkring en miljard kronor till det förbjudna apartheidmotståndet.

Verksamheten var hemlig även i Sverige och den diskuterades aldrig i riksdagen.

Nu är Birgitta redo att berätta om en omvälvande tid i svensk nutidshistoria. ”Palmes hemliga agent” är en svensk dokumentär av Bengt Nilsson, Erik Pauser, Dylan Williams och Matt D’Arcy.

Birgitta Karlström Dorph arbetade vid den svenska diplomatiska beskickningen i Pretoria. Hennes arbete gick ut på att under yttersta diskretion kontakta det förbjudna motståndet mot apartheid i landet och se till att svenska pengar kunde överföras för att stödja kampen.

En miljard kronor

Under Birgittas tid vid legationen såg hon till att närmare en miljard kronor ställdes till det svarta motståndets förfogande. Birgitta identifierade lämpliga mottagare av svenskt stöd och rapporterade till en hemlig svensk grupp som kallade Humanberedningen. Det här var Sveriges största utrikespolitiska projekt i modern tid. Det syftade till att undergräva en regering som Sverige formellt sett hade korrekta diplomatiska förbindelser med.

Balanserade till det olagliga

Advokaten Christan Åhlund berättar i filmen att det hela ur folkrättslig synpunkt balanserade till det olagliga. Förre statsministern Ingvar Carlsson berättar att regeringen inte ville känna till allt för många detaljer om Humanberedningens hantering av svenskt stöd. Det var ju, som många påpekat, en delvis ljusskygg verksamhet.

I filmen får vi träffa en rad aktivister från kampen mot apartheid. De är alla överens om att det svenska stödet var avgörande för att den politiska kampen lyckades. Att apartheid krossades och att Nelson Mandela frigavs från fängelset och kunde bli president. 

Palmes hemliga agent: Torsdag 1 oktober kl 20.00 i SVT2

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör