14 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Strax före jul 2010 sprängde sig Taimour Abdulwahab till döds i Stockholm.

Strax före jul 2010 sprängde sig Taimour Abdulwahab till döds på Bryggargatan i Stockholm. (Foto: Magnus Hjalmarsson Neideman/SvD/TT)

Publicerad 28 september 2015 13:23

UG om självmords-bombaren

Han var en lone wolf – en ensam gärningsman. Det är den bild av den svenske självmordsbombaren Taimour Abdulwahab som polis och åklagare presenterade när utredningen kring dådet lades ner. Men polisen berättade långt ifrån allt.

Självmordsbomben i Stockholm är ett av de mest uppmärksammade brotten i svensk historia. Ingen vet hur många miljoner kronor som rättsväsendet har spenderat på den flera tusen sidor stora utredningen. Men för nästan ett år sedan lades utredningen ner. Polis och åklagare berättade att man inte fått in några uppgifter på någon medgärningsman i Sverige. Och man hade inga svar på om han kunde haft medhjälpare utomlands.

Men en källa inom en utländsk underrättelsetjänst och en hemligstämplad rapport kommer att ifrågasätta bilden som visats upp offentligt. Och andra uppgifter – om hur samarbetet mellan svenska och brittiska myndigheter blev ett misslyckande – får terrorforskaren Magnus Ranstorp att häpna.

– Det är helt otroligt. Det här är en av de värsta terrorincidenterna som vi haft när det gäller jihadister. Vad gjorde polisen? Vad gjorde polisutredarna? säger han.

Uppdrag gransknings reporter Petter Ljunggren har granskat polisens och åklagarens utredning och hittat spår och uppgifter som allmänheten aldrig fick reda på.

Uppdrag granskning: Onsdag 30 september kl 20:00 i SVT1

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör