7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Joe Frazier

Joe Frazier (Foto: Endemol Worldwide Distribution)

Publicerad 3 augusti 2015 07:00

Dox: Thriller in Manila

​Det var den största fajten någonsin. Det tredje och sista mötet mellan proffsboxningens verkliga legendarer, Muhammad Ali och Joe Frazier. En tungviktsmatch i Filippinernas huvudstad som gått till historien.

I Dox: Thriller in Manila får vi se de två tidigare vännerna mötas i fjorton hatfyllda ronder. En konfrontation där rasmotsättningar, religion och politik också tar plats i ringen.

Muhammad Ali är en av världens främsta idrottare någonsin, alla kategorier. Men han är också mannen som inte drog sig för att håna sin motståndare i deras tredje och sista möte i Manilla 1975.

Inför matchen bad Ali sin sparringpartner ta på sig en gorilladräkt och han kallade Frazier ”Onkel Tom”, på grund av de vita affärsmän som stod bakom honom.

Ali själv fick uppbackning av Nation of Islam, en religiös rörelse med starka drag av svart nationalism.

Medan Ali hyllats och porträtterats i ett otal filmer försöker John Dowers dokumentär ge oss Fraziers synvinkel. Vi får vara med när den nu 70-årige kämpen för första gången någonsin ser det inspelade materialet.

En match där övertaget ständigt växlade från den ena till andra. Mot slutet var Frazier praktiskt taget blind och en totalt utpumpad Ali beskrev det hela efteråt som en ”nära döden-upplevelse”. Mohammad Ali vann matchen, men Joe Frazier hade vunnit hans respekt.

Dox: Thriller in Manila: Måndag 3 augusti kl 22.05 i SVT1

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör