19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Anne Boleyn (Claire Foy) och Thomas Cromwell (Mark Rylance).

Anne Boleyn (Claire Foy) och Thomas Cromwell (Mark Rylance). (Foto: Giles Keyte/BBC)

Publicerad 15 juni 2015 18:19

Wolf Hall

Det handlar om mörka intriger, tunga sammetsklänningar, sex och kravet på en arvinge i det brittiska kostymdramat ”Wolf Hall”, efter Hilary Mantels romansvit om Thomas Cromwell och Henrik VIII och kungens hov.

Wolf Hall är den fantastiska historien om Thomas Cromwell, sonen till en smed som blev kung Henrik VIII:s högra hand och Englands mäktigaste minister.

1520 är England på randen till en katastrof. Om kungen dör utan en manlig arvinge kan landet förgöras av ett inbördeskrig. Därför vill Henrik VIII ogiltigförklara sitt äktenskap sedan 20 år med Katarina av Aragonien och i stället gifta sig med Anne Boleyn, men påven och övriga Europa motsätter sig skilsmässa. Det är då Thomas Cromwell kliver in i kungens liv.

Thomas Cromwell är en självständig och charmerande man som är både idealist och opportunist. Han har en tendens att trakassera andra – dock inte kungen – och är duktig på att läsa av människor. Cromwell är obeveklig i sin ambition, men han är också flyktig: ena dagen ömsint, andra dagen dödlig. Tack vare Cromwell slår kungen ned oppositionen, men till vilket pris?

”Wolf Hall” är en påkostad dramaserie signerad manusförfattaren Peter Straughan och regissören Peter Kosminsky, med Damian Lewis (Homeland) i rollen som Henrik VIII, Mark Rylance i rollen som Thomas Cromwell och Claire Fox i rollen som Anne Boleyn.


Wolf Hall - söndag 21 juni kl 21.45 i SVT1 (1:6)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

2 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör