13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Alexander Zetterman kämpar för att tillhöra ryttareliten.

Alexander Zetterman kämpar för att tillhöra ryttareliten. (Foto: Roland Thunholm)

Publicerad 15 juni 2015 18:09

Ryttarprinsen - drömmen om ett mästerskap

Alexander Zetterman kämpar för att tillhöra ryttareliten. I somras vann han stort i Falsterbo, endast 24 år gammal, och plötsligt gläntades dörren till landslaget och VM i Frankrike. Men för att komma dit krävs att Alexander kan bli en lagspelare.

”Ryttarprinsen - Drömmen om ett mästerskap” är en dokumentär om mental press, drivkrafter, personlig mognad. Men även om försoning.

Programmet utspelar sig bakom kulisserna med det svenska ryttarlandslaget inför VM i hoppning och vi får bl.a. följa den unge ryttaren Alexander Zetterman, känd från serien Ryttareliten, som står inför sitt första VM.

Han är en relativt ny talang i landslagssammanhang men har tävlat på hög nivå sedan tonåren. Med en vilja av stål har Alexander haft målet att rida i de stora mästerskapen sedan han var 10 år gammal men ålder, rätt hästmaterial och en laddad relation till förbundskaptenen Sylve Söderstrand har tidigare hindrat hans framfart.

Efter en lyckad säsong i USA förra året kom Alexander hem och vann Falsterbo Grand Prix. Då blev det svårt för Sylve att bortse från Alexanders förmåga inför VM.  Frågan är nu om Alexander kommer kunna bli en i laget efter att ha tävlat ensam i så många år?  

Både nya talanger och erfarna lagspelare behöver bevisa sig och förtjäna en plats i VM-laget. Det är förbundskaptenen Sylve som fattar beslutet om vilka som ska få representera Sverige i Normandie. Sylve delar med sig av sina tankar om vad som krävs av ryttarna han ska ta med sig till VM.

Hur förbereder ryttarna sig mentalt och hur fixar de sen pressen under VM? Programmet följer även Peder Fredricson (också känd från Ryttareliten) som har lång erfarenhet från hopplandslaget och vill lägga till ännu ett mästerskap på den redan långa meritlistan. 

Vi får se Peder och Alexander på nära håll under hela resan – när de förbereder sig hemma i Sverige och på precamp hos landslagstränaren Henk Noreen i Belgien. ​  

En film av Lisen Lindahl.


Ryttarprinsen - drömmen om ett mästerskap: Torsdag 18 juni kl 20.00 i SVT2

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör