21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Rim och hennes systrar

I dokumentären Rim och hennes systrar får vi följa några av familjens kvinnor och deras vardagsliv på flykt undan ett krig som vanligtvis skildras i dramatiska nyhetsinslag. (foto: Foto: Malin Korkeasalo)

Publicerad 19 maj 2015 16:21

Rim och hennes systrar

När bomberna började falla över Rims hemby Tall Khalakh i Syrien fanns det bara en utväg - att fly. Nu lever hon ett osäkert liv i Libanon, precis som alla sina systrar och resten av släkten. Ingen vet när de kan återvända.

En dokumentär av Leyla Assaf-Tengroth om hur det är att leva som syrisk kvinna i skuggan av ett krig.

Familjen Kerkatlis och hela deras stora släkt har sitt ursprung i byn Tall Khalakh i Syrien. Det är där de haft sina hus och bildat familj. Så kom kriget. Idag lever de alla på flykt på olika håll i Libanon. Äldsta systern Rim kämpar för att hålla ihop den splittrade familjen. Framtiden är mycket oviss, de vet inte hur det ska sluta och när de kan återvända hem till Syrien.

I dokumentären Rim och hennes systrar får vi följa några av familjens kvinnor och deras vardagsliv på flykt undan ett krig som vanligtvis skildras i dramatiska nyhetsinslag.

Filmaren Leyla Assaf-Tengroth lärde känna Rim när hon var liten och har känt familjen Kerkatlis i tjugo år.

Kamp för rättvisa

- Rim och hennes systrar, deras protester och kamp för rättvisa och människovärde speglar den globala kvinnokampen. Men också saknaden av och längtan efter politisk och religiös frihet, efter fred och frid. Min film kompletterar och fördjupar de dagsaktuella nyhetssändningarna genom att fokusera på några individer och deras öden. Jag har följt dem och filmat dem under många år och har genom mina rötter i Libanon kommit flickorna mycket nära. Jag hoppas och tror att Rim och hennes systrar kan öka förståelsen för de ständigt aktuella skeendena i Mellanöstern, säger Leyla.

Leyla Assaf-Tengroth har tidigare gjort en kortfilm och en dokumentär om samma familj: Huvudrollen och Inte som min syster, den senare sänds i samband med Rim och hennes systrar, SVT2 torsdag 21 maj kl 16.20.

Rim och hennes systrar: Torsdag 21 maj kl 20.00 i SVT2 

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör