16 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Ann Heberlein möter personer med bipolär sjukdom i serien "Mina två liv.

Ann Heberlein möter personer med bipolär sjukdom i serien "Mina två liv. (Foto: Janne Danielsson)

Publicerad 19 maj 2015 16:35

Mina två liv

Bipolär sjukdom är en av de vanligaste psykiska sjukdomarna. Ändå har de flesta inte så stor kunskap om den.  

I dokumentärserien ”Mina två liv” möter Ann Heberlein, som själv är bipolär, andra drabbade.  

- Jag vill berätta att vi finns - att det här är en allvarlig sjukdom som medför ett stort lidande, men en sjukdom som det är fullt möjligt att leva med. Fortfarande finns det mycket skam kring psykisk sjukdom. Jag tror att det handlar om en rädsla för svaghet. Vi lever i en tid och en kultur som hyllar styrka - men alla är svaga ibland. Det måste vi se och erkänna, säger Ann Heberlein.  

Producent för programserien är Ann-Linn Guillou, som tidigare gjort Djävulsdansen i SVT.

Öppenhet

- Det är bara öppenhet som kan förändra synen på psykisk sjukdom så jag hoppas att den här serien kan bidra till att vi börjar prata mer om det, säger Ann-Linn Guillou. 

I första avsnittet möter Ann Heberlein bland andra prästen Liza som aldrig tidigare har pratat om sin sjukdom och skejtaren Olof som fick en psykos på en semesterresa i Barcelona. Vi möter även småbarnsmamman Tove som åter igen ska flytta och börja om.

- Bipolär sjukdom drabbar runt två procent av befolkningen - ännu fler om vi räknar med de anhöriga. Kunskapen om sjukdomen är låg och fördomarna många. Tanken är att den här serien ska sprida kunskap och spräcka fördomar, säger Ann Heberlein. 

Mina två liv: Tisdag 26 maj kl 21.00 i SVT1

Fakta om bipoär sjukdom:

- Bipolär sjukdom kallas ibland även manodepressiv sjukdom och innebär att man i perioder är antingen manisk eller deprimerad. Mellan perioderna av sjukdom brukar man må bra och kan ofta leva som vanligt.

- När man har bipolär sjukdom får man återkommande perioder av omväxlande mani och depression. I en manisk period är det vanligt att man har en förhöjd sinnesstämning, är överaktiv och behöver mindre sömn. Vid depression är man ofta nedstämd, håglös och känner sig trött på livet.

- Risken att någon gång i livet insjukna i bipolär sjukdom är cirka två procent.  Ungefär en av femtio drabbas av bipolär sjukdom.

- Sjukdomen är lika vanlig i hela världen och förekommer hos människor i alla socialgrupper. Man brukar insjukna första gången när man är mellan 15 och 30 år, ofta i tonåren.

- Människor med bipolär sjukdom löper stor risk att begå självmord. Cirka 15 procent av alla bipolära patienter tar sitt liv. 

- Det tar i snitt mellan 5 och 10 år att få diagnosen bipolär sjukdom.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

3 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör