20 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Thomas och Thomas tillsammans med Maj-Britt Kjellsson, som arbetat i Klippans leksaksaffär, Inges Lek och Hobby, sedan maj 1945 och inte haft semester på över 35 år.

Thomas och Thomas tillsammans med Maj-Britt Kjellsson, som arbetat i Klippans leksaksaffär, Inges Lek och Hobby, sedan maj 1945 och inte haft semester på över 35 år. (Foto: Hampus Linder)

Publicerad 12 maj 2015 17:04

Thomas från Klippan

Båda heter Thomas och bägge växte upp i skånska Klippan under rekordåren.

Nu är det länge sedan som de flyttade därifrån. Men Klippan blir de inte av med. En dokumentärfilm av Hanna Solberger.

”Thomas från Klippan” är en dokumentär om hur de idag 50-åriga barndomsvännerna Thomas och Thomas gör upp med sina hangups kring sitt ursprung i det lilla brukssamhället Klippan i nordvästra Skåne. Vad är det med dessa dryga fem kvadratkilometer samhälle som de inte kan släppa?

Thomas Holst är rockmusiker med ett förflutet i Malmöbandet Wilmer X, och Thomas Ekberg är journalist och författare. Båda två har de på varsitt håll gjort uppror mot brukssamhället och gjort det som heter en klassresa. De har rest, synts, hörts och bekräftats, skaffat sig familj och blivit fäder – men trots det har ingen av dem lyckats flytta hemifrån mentalt. Båda två växte upp i Klippan i en tid då Sverige slog rekord i allmänhet och Klippan i synnerhet. Klippans bruk och Klippans arbetare var ett fundament i Sveriges framgångssaga, vilket för Thomas och Thomas  blev en hel identitet.

Ingen av dem står riktigt ut med tanken att identifiera sig med de medelklassliv de lever idag. Ingen av dem står heller ut med det faktum att Klippan i sig själv skulle vara en plats där det finns grogrund för främlingsfientlighet. Därmed fortgår ältandet. De hyllar Klippan och de står inte ut med  Klippan. De skuldbelägger Klippan och de känner en oerhörd lojalitet gentemot Klippan. De känner att de måste hjälpa Klippan, för att också hjälpa sig själva. Känslosplittringen är total.

Psykoterapeuten Robert Rössel som har mer än 30 års erfarenhet av traumatiserade personer med anknytningsproblem av olika slag tar sig an Thomas och Thomas - men på producentens initiativ, och utan deras vetskap. Uppdraget är att reda ut den här Klippanhärvan en gång för alla och få Thomas och Thomas att klippa navelsträngen. En film av Hanna Solberger

Svensk dokumentär från 2015.

Foto: Hampus Linder

Thomas från Klippan: Torsdag 14 maj kl 20.00 i SVT2

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör