16 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Georg von Striesow (Heiner Lauterbach) och Anna von Striesow (Henriette Confurius).

Georg von Striesow (Heiner Lauterbach) och Anna von Striesow (Henriette Confurius). (Foto: Stephan Rabold/Beta Film)

Publicerad 4 maj 2015 07:00

Tannbach - ett krigsöde

En historia om livet i det tyska lilla samhället "Tannbach" åren 1945 till 1961, från andra världskrigets slut tills dess att ett nytt krig börjar. Om hur livet förändrades för invånarna när landet delades i två och gränsen drogs rakt igenom byn. 

Historien är baserad på verkliga händelser och på människorna som bodde där. 

Våren 1945, precis innan Tyskland kapitulerar. En fanatisk grupp nazister arrangerar en sista dödlig attack på sina medmänniskor innan amerikanerna anländer för att avsluta kriget. Men det är en orolig fred, som kollapsar när de ryska trupperna anländer.

Generationen som överlevt kriget blir sakta en efterkrigsgeneration. Serien skildrar Tannbachs öde under en tioårsperiod, från slutet av kriget till dess muren byggs. En stad som delas på mitten av demokrati och kommunism. 

I Tannbach har alla något att dölja, ändra eller glömma. Alla utom 16-åriga baronessan Anna von Striesow, som blir äcklad av alla brott nazisterna begått och som nu, tillsammans med sin pojkvän, flyktingen Friedrich, vill ge en ny världsordning en chans: kommunismen.  

Anna och Friedrich tappar alltmer fotfästet i röran av oförbätterliga nazister och av-nazistifierade nazister, kommersiella socialister och hämndtörstande kommunister. Allt krönt av den slutgiltigt absurda verkligheten när en gräns mellan Öst- och Västtyskland dras mitt i en stad. 

Tannbach - ett krigsödeFredag 8/5 kl 22.00 i SVT1

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

8 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör