12 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Dokument utifrån: Påven och maffian

Dokument utifrån: Påven och maffian

Publicerad 29 april 2015 16:08

Påven och maffian

I juni 2014 uteslöt påven all maffia. Det var första gången i kyrkans historia. Men han kan ha bitit i mer än han kan svälja, för även om Franciskus är en väldigt populär påve så kan kampen mot maffian visa sig fruktlös.

I dokumentären ”Påven och maffian” visar filmarna hur genuint kyrkliga maffians ledare är och hur de använder religionen för att marknadsföra sin verksamhet. Kyrkan och maffian är ofta bundna i konvenansäktenskap och deras förmögenheter bygger mer på samarbete än konfrontationer.

Med den katolska kyrkans själ som insats undrar nu John Dickie om påvens krig mot den organiserade brottsligheten verkligen går att vinna.

John Dickie, historiker och maffiaexpert, undersöker hur äktenskapet mellan kyrkan och maffian verkligen ser ut. Han åker till södra Italien för att visa hur kyrkan har hjälpt maffian att få grepp om befolkningen. Han har träffat präster som samarbetar med maffian, men möter även präster som går emot dem och därmed riskerar sina liv.

Bland de som intervjuas i ”Påven och maffian” finns Giacomo Panizza, en präst som hotas till livet, Luca Tescaroli, en domare som undersöker hur maffian och banken i Vatikanstaten har samarbetat, Domenico Mogavero, den sicilianske biskopen och Nicola Gratteri, åklagare som kämpar emot ’ndraghetamaffian i Kalabrien.

Det steg som påve Fransiskus tog 2014 är mycket större och mycket viktigare än ett rutinmässigt fördömande av det onda. Kyrkan och maffian är nu officiellt fiender.

Dokument utifrån: Påven och maffian: söndag 3 marj kl 22.10 i SVT2

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör