16 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Anja Kontor träffar Martha Ehlin

Anja Kontor träffar Martha Ehlin, som fått fem nya organ för att kunna bli frisk från cancer. (Foto: SVT)

Publicerad 7 mars 2015 12:05

När livet vänder

Anja Kontor möter Martha som fick fem nya organ för att bli kunna frisk från cancern och som låg på intensiven hela sommaren 2009. Två år senare tog hon fem guld i världsmästerskapen för transplanterade.

Det var en oviss väntan på nya organ. Martha behövde en annan människas lever, bukspottskörtel, magsäck, tolvfingertarm och tunntarm. De sista tre månaderna på väntelistan hade hon nästan inga krafter kvar.

– Det är inte så att man kan leva sitt liv medan man väntar. Man står ju på listan för att alla behandlingsalternativ är uttömda, och man blir inte bättre under tiden. Jag blev sämre för varje dag. Det var som att drunkna långsamt och fortsätta att trampa vatten. I det läget vill man bara en sak: att det ska ringa. Samtidigt var det mycket märkligt att hoppas på något där en annan måste dö. Den person jag tänkte på levde ju och visste inte om att den skulle rädda mitt liv. Jag ville ju inte att den personen skulle dö, det var inte så. Men jag kunde inte slå bort de tankarna. Långt senare kom ju sorgen att jag bar en död människas öde inom mig. I min kropp, berättar Martha.

Nu har Martha bildat MOD – Mer organdonation, som är ett nytt och långsiktigt initiativ för att öka tillgängligheten och möjliggöra att fler aktivt säger JA! till organdonation. I sommar kommer Martha dessutom att ställa upp i World Transplant Games i Argentina.

När livet vänder: Onsdag 11 mars kl 20.00 i SVT2

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

2 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör