12 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Dokument utifrån

Dokument utifrån: Indiens dotter handlar om 23-åriga Jyoti Singh, som våldtogs av sex män i flera timmar. Hennes skador var så allvarliga att hon dog 13 dagar senare. Fallet har väckt protester över hela världen och männen är dömda till döden. (Foto: Tribeca)

Publicerad 4 mars 2015 17:22

SVT visar dokumentär förbjuden i Indien

23-åriga Jyoti Singh blev våldtagen och mördad i en buss i Dehli. På Kvinno-dagen, den 8 mars, visar SVT Leslee Udwins dokumentär ”Indiens dotter”, som ger en bild av det indiska samhället och de värderingar som skapat denna typ av våldsamt agerande, men som också undersöker våldtäktsmännens inställning till det de gjort. Männen är dömda till döden.

Den uppmärksammad dokumentären "Indiens dotter" stoppas från att visas i Indien, rapporterar flera medier.

– Dokumentärfilmen innehåller kommentarer från den dömde (Mukesh Singh) som är högst nedsättande och förolämpande för kvinnor, säger inrikesminister Rajnath Singh i parlamentet i Delhi.

Jyoti Singh visste redan som ung att hon ville bli läkare och till slut fick hon sin pappa att ge henne den lilla summa pengar som han sparat till hennes kommande bröllop. Med hjälp av dessa besparingar och att hon själv jobbade nattskift på ett call centre, fick hon ihop pengar till att börja på läkarutbildningen.  

Den 16 december hade Jyoti Singh varit på bio tillsammans med en väninna och de tog bussen hem. På bussen fanns sex män. Männen slog Jyotis väninna medvetslös och våldtog sedan Jyoti under en timmar medan bussen körde runt, runt på stadens motorvägar. Efter våldtäkten avslutade männen sitt agerande med att trycka in ett metallrör i Jyotis vagina och ändtarm och kraften när de drog ut metallröret fick hennes tarmar att följa med ut ur kroppen.

Mot alla odds överlevde Jyoti i två veckor, men dog slutligen efter sju operationer. Hennes öde skapade protester och upplopp på gatorna i många indiska städer och har lett till lagändringar, och små förändringar i samhället. I Indien lever en förvriden patriarkalisk syn på kvinnor, som ses som andra gradens människor, till och med icke önskvärda. Det gör att avskyvärda brott mot kvinnor tidigare inte har lyfts fram eller granskas, inte förrän nu.

Dokument utifrån: Indiens dotter: Söndag 8 mars kl 22.10 i SVT2

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör