12 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Dokumentären av Maja Hagerman och Claes Gabrielson är den första djupdykning som gjorts angående den statliga rasbiologins svenska ursprung.

Dokumentären av Maja Hagerman och Claes Gabrielson är den första djupdykning som gjorts angående den statliga rasbiologins svenska ursprung. (foto: SVT)

Publicerad 20 januari 2015 07:00

Hur man gör för att rädda ett folk

Dokumentären av Maja Hagerman och Claes Gabrielson är den första djupdykning som gjorts angående den statliga rasbiologins svenska ursprung. Här framkommer delvis hisnande information som aldrig tidigare förts fram offentligt.

Det handlar om de svenska rasbiologernas framfart i Lappland och rasbiologiska institutets kopplingar till nazityskland och hur läkaren och professorn Herman Lundborg uppmanade till ”ordentlig upprensning” även bland svenska folket.

Herman Lundborg var ledare för världens första statliga rasbiologiska institut i Uppsala 1922 – 35. I brett upplagda rasundersökningar skulle han ta reda på var i landet det svenska folket var rasmässigt renast.

- Han såg som sitt uppdrag att rädda den svenska folkstammen från att beblanda sig med främmande och, som han tyckte, sämre folk, berättar Maja Hagerman.

Intressant paradox

Men i den vida berömda och erkända rasbiologens liv fanns också en intressant paradox. Under en av sina forskningsresor i Lappmarken blev Herman Lundborg kär i Maria Isaksson, som med institutets definitioner var av ”främmande ras”, en finska som Lundborg även tyckte hade samiskt utseende.

Han tog med henne till Uppsala och hon fick en son. I den ståtliga familjegraven vilar de  tillsammans, Herman, Maria och barnet men också hustrun och barnen som Herman redan hade i Uppsala.

I filmen medverkar flera personer som idag söker efter den svenska rasbiologins historia och några som själva minns den. Bland andra Katarina Pirak Sikku och Anna Sunna.

Dokumentären Hur man gör för att rädda ett folk: Torsdag 22 januari kl 20.00 i SVT2 

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör