20 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Uppdrag granskning

Uppdrag gransknings reporter Petter Ljunggren beger sig med kippa och davidsstjärna ut i Malmö för att ta reda på om judehatet är så utspritt som en del hävdat. (Foto: SVT)

Publicerad 19 januari 2015 14:05 - Uppdaterad 19 januari 2015 14:39

Uppdrag granskning om hatbrott

I två program kommer Uppdrag granskning att fokusera på hatbrott i Sverige. I den första delen handlar det om hatbrotten mot judar i Malmö. I den andra delen tas islamofobi i Sverige upp.

Hatet mot judar är kanske mer aktuellt än någonsin, bland annat efter terrordådet mot Charlie Hebdo och en kosheraffär i Paris nyligen. I Malmö har det anmäls fler antisemitiska brott än någon annanstans i Sverige. Judar där får utstå glåpord, äggkastning och försök till regelrätt misshandel. Men antisemitismen i Sverige kommer inte längre främst från nynazismen. Istället handlar det om konflikten mellan Israel och Palestina. 

Thomas Bull är chef för hatbrottsenheten på Skånepolisen. Han hör till dem som inte tycker att det är värre här i Malmö än på andra håll i Sverige.

Det vågar jag inte svara till hur man har det på andra ställen. Men jag tror inte Malmö är värre vad gäller hatbrott, för det har funnits länge.  

Uppdrag gransknings reporter Petter Ljunggren undersöker hur utbrett judehatet i Malmö egentligen är, och med kippa och davidsstjärna beger han sig ut i Malmö för att själv få känna på situationen för judarna i staden. 

Uppdrag granskning onsdag 21 januari kl 20.00 i SVT1

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör