20 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Kongoveteranerna

Kongoveteraner på besök vid Hammarskjölds Memorial Center. FN-veteranerna Kongo skänkte en minnessten som avtäcktes under besöket 2012. Minnesstenen till vänster, svart med blått FN-märke. (Foto: Lars Erkstam)

Publicerad 20 oktober 2014 07:00

Kongoveteranerna

Över 6000 man tjänstgjorde och 19 stupade i Kongobataljonen (1960-64), Sveriges mest dramatiska och omstridda FN-insats. Många av deltagarna har burit erfarenheten som ett livslångt, väl dolt trauma. Regissören Marika Griehsel, (själv med lång erfarenhet av arbete i Afrika), är den som fått deras förtroende och hjälpt dem att öppna sig i den här gripande dokumentärfilmen.

2012 reste tjugo veteraner på återbesök till Kongo. För många var det ett första återseende med den plats som formade deras ungdom och för några hela livet.

Starka minnen

Detta får flera av dem att berätta sådant ,som inte ens deras allra närmaste fått veta. Starka, känsloladdade minnen väller fram när de först står vid Dag Hammarskjölds grav i Ndola och senare återser platserna där de deltog i regelrätta strider inne i Kongo.

Gemensamt för många är att de aldrig haft möjlighet att bearbeta dessa minnen, att omgivningen var oförstående, ointresserad och inte ens ville tro på berättelserna. Flera har bilder och minnessaker, som de aldrig visat för någon.

Arkivmaterial

Parallellt med återbesöket i Kongo, visas bilder ur det rika arkivmaterial som finns från tidigt 60-tal. Mycket av materialet har aldrig visats förut, eftersom både veteranerna själva och Försvarsmakten fram till nu velat hålla historien borta från offentligheten.

100 000 svenskar

Efter Kongo har 100 000 svenskar varit i FN-tjänst och snart sagt varje svensk har en anhörig eller bekant som någon gång burit den blå baskern. FN-uppdragen är den kontakt som svenskar haft med krig och konflikter i världen. De som deltagit i dessa uppdrag är våra enda nu levande krigsveteraner.

Filmen är en samproduktion mellan Sveriges Television och Deep Sea Productions i samarbete med Föreningen Armé-, Flyg- och Marinfilm (AMF) och AKA-film

Sänds i SVT2 torsdag 23 oktober kl 20.00.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör