16 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Kärrtorp efter smällen

Zeth är nyanställd hos Sverigedemokraterna och hamnar ganska snart i problem med kritiska väljare. (Foto: SVT)

Publicerad 20 oktober 2014 07:00

Kärrtorp - efter smällen

I december 2013 attackerade trettio nazister en demonstration i Stockholmsförorten Kärrtorp. Händelsen fick stor uppmärksamhet och under ett par veckor riktades allas blickar mot Kärrtorp.

Människor demonstrerade där, media rapporterade dygnet runt och de sociala medierna svämmande över av kommentarer om händelsen.

Hur har de påverkats

Men efter det lade sig lugnet igen. Kvar i Kärrtorp fanns de som levde där. Invånarna. Hur hade de påverkats? Vilka var de? Hur såg deras liv ut? Ville de att samhället skulle se ut så här? Med våld, öppen rasism och demonstrationer som en nödvändig del av vardagen?

I dokumentärserien ”Kärrtorp - efter smällen” har SVT följt med sju kärrtorpsinvånare under fem månader för att söka svaren på några av frågorna.

Sverigedemokrat

Zeth är hängiven Sverigedemokrat och bor hemma hos sin mamma. Iréne står under våren 2014 åtalad för att ha tryckt en tårta i ansiktet på Jimmie Åkesson. Kalle är Irene’s sambo. Han följer med Iréne vart hon går och stödjer henne i vått och torrt. Tilde spelar i punkbandet Vagina Dentata och håller på att växa upp.

Johan är moderat politiker och frånskild far till en vuxen dotter.

Kristina försöker försörja sig och sin 10-åriga son genom att arbeta som medium. Ishak håller på att ta studenten men har ingen aning om vad han vill bli. Hans pappa ställer hårda krav på honom.

Regissörsstudenter

Kärrtorp – efter smällen är en samproduktion mellan STDH och SVT. Bakgrunden är att sex regissörsstudenter från filmskolan under fem månader fick göra research och filma fritt i Kärrtorp som en del av deras utbildning. Materialet de hämtade hem behandlades och vägleddes redaktionellt på SVT:s dokumentärredaktion.

Kärrtorp - efter smällen:Tisdag 21 oktober kl 20.30 i SVT2

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör