20 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Fame på kinesiska

Succémusikalen Fame ska för första gången sättas upp i Kina. Under åtta månaders repetitioner slåss eleverna på Kinas bästa teaterskola om en plats i rampljuset. (Foto: CAT&Docs)

Publicerad 20 oktober 2014 07:00

Fame på kinesiska 

Den prestigefyllda Centrala Dramaakademin i Peking grundades 1949 av Mao för proletariatets kulturarbetare. I dagens Kina med dess lukrativa filmindustri siktar en ny generation talanger, födda efter införandet av enbarnspolicyn 1979, mot stjärnorna.

I dokumentären av Hao Wu följer vi studenternas kamp om rollerna i en uppsättning av 80-talsmusikalen ”Fame”. Det första officiella samarbetet mellan Kina och Broadway blir en studie i kulturkrockar.

Dagens kinesiska verklighet blir uppenbar när vi bevittnar skillnaderna i studenternas ekonomiska förutsättningar, föräldrarnas förväntningar på sin enda avkomma - och så den sedvanliga jobbpressen.

Inte prestationen som avgör

En likhet mellan USA och Kina visar sig vara att det inte alltid är din prestation som avgör vilken roll du får i en produktion. Det handlar oftast om vem du känner. Parallellen mellan handlingen i musikalen och det som eleverna går igenom i sin vardag är uppenbar.

När personer från den kinesiska underhållningsindustrin kommer på besök vid repetitionerna kämpar studenterna om deras uppmärksamhet. Kameran följer både det A- och B-lag som klassen delats upp i. Stick i stäv med musikalens inkluderande anda är det A-laget som får allt fokus från talangscouterna.

Orealistiska förväntningar

Lärarna vid akademin tycker att eleverna är bortskämda och har orealistiska förväntningar. Tillsammans med den unge och entusiastiske amerikanen Jasper Grant gör de sitt yttersta för att ta ner studenterna på jorden.

Efter en audition meddelar man vilka åtta som ska få åka till Broadway...för att strax därefter meddela att uttagningen bara var på låtsas. En bitter läxa för de hoppfulla deltagarna.

Hao Wu började spela in 2008 för att sedan återse huvudpersonerna tre år senare och dokumentera deras fortsatta karriärer.

Fame på kinesiska: Tisdag 21 oktober kl 22.00 i SVT1

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör