13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Ryttareliten

Ny dokumentärserie: Ryttareliten

Publicerad 18 februari 2014 15:40 - Uppdaterad 18 februari 2014 17:10

SVT följer ryttar-eliten ett år

I dokumentärserien Ryttareliten öppnas en tidigare sluten och exklusiv värld upp för tittaren. Under ett års tid har SVT följt några av Sveriges främsta ryttare – både hemma på hästgården och ute på tävlingarna.

Ridsporten är idag Sveriges näst största ungdomsidrott. När man når den absoluta toppnivån är konkurrensen knivskarp och miljontals kronor står på spel. För att lyckas måste man vara beredd på att offra allt. Varje träning och tävling kan vara den sista, både för häst och ryttare, då detta är en av våra absolut farligaste sporter.

De enorma summor de satsar på att ta fram en tävlingshäst kan i ett slag vara förlorade då inga försäkringsbolag är villiga att försäkra hästarna. Detta ställs i kölvattnet till ett lyckat OS, där förutom framgång och erkännande för ryttaren, hästen kan värderas till över 20 miljoner kronor.

Följer paren i med- och motgång

Under den här resans gång får vi följa de gifta paren Lisen & Peder, Charlotte & Rasmus samt brödraparet Daniel & Alexander i både med- och motgång, ute på tävlingarna och hemma med familjerna. Grindarna öppnades till deras gårdar och med det ges en unik inblick i vad som krävs för att nå toppen och bli en del av ryttareliten.

Livet bakom champagnen i sponsortälten, prispengarna och de fina klockorna bjuder på en helt annan verklighet. Här finns en vardag där det hårda slitet på träningsbanan, det ständiga resandet och den gnagande oron över ekonomin och barnen är ett pris som måste betalas. Ett pris som inte medför några som helst garantier.

Ryttarna som medverkar

  • Lisen Bratt Fredricson, hoppning
  • Peder Fredricson, hoppning
  • Charlotte Haid Bondergaard, dressyr
  • Rasmus Bondergaard, dressyr
  • Daniel Zetterman, hoppning
  • Alexander Zetterman, hoppning

Ryttareliten: Tisdag 11 mars kl 20.00 i SVT1 (1:6)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör