20 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Kvinnor på en tvättindustri i Norrköping.

Filmen är en musikalisk och poetisk hyllning till de arbetande kvinnorna på en tvättindustri i Norrköping. Funderingar över livet, glädjen och nödvändigheten av att ha ett arbete. (foto: Håkan Pieniowski)

Publicerad 5 februari 2014 21:36 - Uppdaterad 5 februari 2014 21:50

Hyllning till tvättindustrin

"Rent, slätt och några livstycken" är en musikalisk och poetisk hyllning till de arbetande kvinnorna på en tvättindustri i Norrköping. Funderingar över livet, glädjen och nödvändigheten av att ha ett arbete.

En film av Kåge Jonsson och Håkan Pieniowski.

Vi möter kvinnornas tankar i vardagen. Många känner oro att kanske inte orka jobba till 67 års ålder. Mangla, galga, stryka och vika från kvart i sju på morgonen till kvart över fyra på kvällen, det känns i kroppen.

Men här finns också gemenskapen med arbetskamraterna och den sociala tryggheten. Rosa, chilenskan uttrycker det i filmen, “Gode Gud att jag har ett jobb och slipper gå till det sociala”. Eller som flera av kvinnorna uttrycker det, “ Man måste ju jobba för att få mat på bordet”.

Att sluta jobbet och att gå i pension uttrycker en kvinna i filmen så här, ”Att inte kunna gå tillbaka till den här familjen och tryggheten på fabriken som betytt så mycket i 47 år, är skrämmande”.

Rent, vitt, slätt och några livstycken: Torsdag 13 februari kl 20.00 i SVT2

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör