10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 14 november 2019 08:19 - Uppdaterad 14 november 2019 15:57

Christina Hill

Christina Hill, programchef Fakta och Underhållning

Hålet som ska säkra framtidens program från Göteborg

En regnig torsdag häromveckan lämnade jag Kanalhuset tillsammans med en kollega för att promenera bort mot lunchrestaurangerna på Lindholmen. Strax utanför SVT:s entré passerade vi en grupp neonklädda byggarbetare i färd med att gräva ett hål.

Det var ett ganska stort hål, men trots detta verkade arbetsstyrkan något överdriven. Det var egentligen bara två som grävde och fem som stod bredvid och funderade med papper och penna (bilden kändes faktiskt påtagligt bekant för oss som jobbar med TV-produktion).

Tvärsöver gatan bygger Geely just nu sitt enorma innovationscenter som ska stå klart 2022. Där det tidigare bara funnits en blåsig parkeringsplats ska det snart arbeta 3 500 personer från hela världen med att utveckla framtidens fordon. För detta krävs tydligen fem huskroppar, hotell, flera restauranger och gott om gröna promenadstråk. Gott så. Men hålet utanför tv-husets entré var svårförklarligt, inte kan väl våra cykelställ ingå i byggplanerna?

Efter samtal med neonvästarna och ytterligare faktakoll hos Jonas Andersson, SVT Göteborgs fastighetsguru, spred sig en viss nervositet i huset. Hålet var bara ett provhål, det riktiga hålet skulle bli aningen större och aningen djupare och fyllas med någon slags lättviktsmaterial för att fungera som tryckutjämning. Med tanke på att tv-huset i Göteborg ligger vackert på kajkanten som i sin tur är en del av det gamla hamnområdet och, liksom resten av stan, vilar på en tveksam grund av lera hade någon nämligen kommit på att det gigantiska bygget vid sidan om tv-huset eventuellt skulle bli för tungt för marken. Detta i sin tur skulle kunna innebära att kajen en dag gav vika och hela TV-huset stillsamt gled ner i hamnbassängen och försvann.

Med tanke på hur litet vårt tidigare så stolta hus nu är i relation till det kinesiska bygget skulle det ju kunna dröja ända fram till kvällen då de lokala nyhetssändningarna uteblev innan någon märkte vad som hade hänt. Och då vore det definitivt försent. Symboliken i att det internationella hypermoderna innovationscentret helt enkelt begraver broadcastbolaget till sjöss undgår väl ingen.

Vi skickar alltså en tacksam tanke till den ingenjör som kläckte idén om hålet. Hen har räddat såväl liv som programleverans från SVT Göteborg. Och vi är inte redo att lämna våra positioner – tvärtom! Just nu pågår omställningar och innovation i det här bygget som kan ge vilket bilföretag som helst en match. Bilindustrin är på samma sätt som tv-branschen byggd på en gammal samhällsmodell, utifrån gårdagens behov och beteendemönster. Men vi som bor här i bilbyggarregionen ser vilken enorm innovationskraft som släpps lös när allt är hotat och ifrågasatt.

Man kan förändra vad som helst om man vill, det måste bara vara tillräckligt nödvändigt. Och det är spännande att åka förbi förarlösa elektriska bussar på väg till jobbet, eller för den del att se bygget av innovationscentret ta form utanför fönstret. Vi vill ta rygg på våra nya grannar och låta oss inspireras av deras verksamhet när de flyttar in om ett par år. Om bara hålet fungerar och huset står kvar tills dess, förstås …

Christina Hill, programchef Fakta och Underhållning

11 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör