13 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Serien Nedsläckt land är ett experiment där en solstorm slår ut elen i hela Sverige. Foto: SVT

Publicerad 6 november 2019 16:29 - Uppdaterad 6 november 2019 16:33

Nedsläckt land säljs till Tyskland

Programserie ”Nedsläckt land” har rönt stort internationellt intresse och en option på formatet har nu sålts till Tyskland under namnet Powerless.

Den SVT-producerade realityserien ”Nedsläckt land” sändes i februari i år och är ett experiment för att ta reda på vad som händer när elen försvinner i hela Sverige under en längre tid på grund av en solstorm. I programserien får man följa hur de tio deltagare, som bor i ett högteknologiskt hus respektive en äldre gård, klarar sig utan el i tolv dagar.

”Nedsläckt land” marknadsförs internationellt som format och hittills har en option sålts till ITV Studios tyska produktionsbolag. Enligt dem är flera stora tyska kanaler intresserade. Även flera andra länder har visat intresse för programmet.

– Det är en häftig upplevelse att se ett program som man varit med och utvecklat och producerat väcka intresse utomlands. När jag presenterade programmet på EBU:s Creative Forum i september inför Europas public service-företag kom representanter från flera olika länder fram efteråt och var intresserade av att producera programmet i sina länder, säger projektledaren Björn Östlund och fortsätter:

– Det var lång utvecklingsprocess med många frågor som skulle lösas, men det gav en trygghet i produktionen att vi bearbetat idén så mycket och att både programmets producent och jag som projektledare deltog i utvecklingsarbetet. Själva produktionen var också komplicerad och vi tog oss långt utanför vår comfort zone, som till exempel att producera public service-reality in house. Men under mina 20 år på SVT är det utan tvekan ett av de roligaste projekten jag har ansvarat för, konstaterar Björn Östlund.

Läs också: Utmanade castingprocess bakom nya realityserien Nedsläckt landlänk till annan webbplats

Anna Thodenius

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör