5 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Den 5 november var Lars Lerin och Manoel Marques Lerin i tv-huset i Stockholm för att ta emot Club 100-priset för produktionen Lerins lärlingar i Brasilien. Foto: Albert Hjalmers/SVT

Publicerad 6 november 2019 15:43 - Uppdaterad 9 november 2019 21:21

Lars och Junior tog emot Club 100-priset

Tisdagen den 5 november var det utdelning av Tv-akademin Club 100 pris för produktionen Lerins lärlingar i Brasilien.

Club 100 priset delas ut årligen och ska enligt stadgarna gå till ”den eller de som under året utfört en utomordentlig prestation inom tv-verksamheten”. I år delades det 54:e priset ut. Själva ”plaketten” består av kamerarör som sätts upp på väggen i korridoren mellan Tv-huset och Kontorshuset i Stockholm. Där representeras alla tidigare vinnare som var och en har bidragit till att utveckla tv-mediet, public service och programkvaliteten.

I år gick priset till Lars Lerin och Manoel Marques Lerin för produktionen Lerins lärlingar i Brasilien och motiveringen lyder ”För en varm, infallsrik och generös programserie som låter många personligheter blomma”.

– Det känns jättebra att få vara med i det här gänget med program som betyder något för våra tittare. Priset går inte bara till oss utan vi är representanter för lärlingarna, säger Lars Lerin.

Ragna Wallmark, ordförande i Club 100 och Hanna Stjärne, vd på SVT höll tal i samband med utdelningen. Hanna läste bland annat upp ett antal av alla de positiva kommentarer från tittarna som kom in i samband med att programmet som till exempel ”det här programmet har gjort mig till en bättre människa”.

Hederspriset till Maria Kiisk

Club 100:s hederspris gick till casting director Maria Kiisk. Motiveringen lyder: ”För hennes genuina förmåga att hitta och våga pröva nya skådespelare och alltid finna nya spännande konstellationer som berör och engagerar tv-tittarna.”

Club 100:s hederspris delades ut för första gången 2004. Priset ska gå till en person som ”genom sina samlade insatser under yrkeslivet på ett utomordentligt sätt berikat programutbudet och public service”.

– Jag är jätteglad att juryn och Club 100 har uppmärksammat mig och därmed också mina kollegor som jobbar med casting. Känns särskilt roligt att få priset i så fint sällskap som Lars Lerin och Junior, säger Maria Kiisk.

Charlotta Lambertz

Fakta: TV-akademien Club 100 startade 1964 som ett forum för programdiskussioner och public servicefrågor. Medlem i klubben blir man på rekommendation och genom inval. Det finns 25 stolar och de som går i pension blir emeritus.

Namnet Club 100 är taget efter ett av de allra första tv-programmen som hette just så. Alla medverkande fick ett och samma gage: 100 kronor. Programmet sändes från KTH och hade premiär 1955.

Bildcollage från utdelningen (foto: Charlotta Lambertz):

Ragna Wallmark, ordförande i Club 100 höll tal under utdelningen.

SVT:s vd Hanna Stjärne höll också tal till pristagarna.

Pristagarna får äran att vara med och skruva upp priset, som består av ett tv-rör, på väggen i korridoren mellan tv-huset och kontorshuset. Lars Bjälkeskog assisterade Lars och Junior med tv-röret.

Lars Lerin och Manoel Marques Lerin framför deras Club 100-pris.

Club 100:s hederspris gick till casting director Maria Kiisk.

Pristagarna Maria Kiisk och Lars Lerin.

Mingel med gästerna i tv-hus-korridoren.

Charlotta Lambertz

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör