7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Pristagarna Ali Fegan, Marcus Lindeen och Axel Gordh Humlesjö. Foto: SVT

Publicerad 11 oktober 2019 22:34 - Uppdaterad 25 oktober 2019 09:01

Prix Europa till ”FN och mörkläggningen” och ”Flotten”

Uppdrag gransknings ”FN och mörkläggningen” vinner det prestigefyllda priset Prix Europa i kategorin bästa granskande tv-reportage och ”Flotten” i kategorin bästa tv-dokumentär.

– SVT har haft ett starkt startfält och fått mycket uppmärksamhet och beröm under veckan här i Potsdam utanför Berlin där festivalen hålls i år. Public Service har verkligen samlats över nationsgränserna och haft många spännande samtal under parollen ”standing up for quality”. Så ett jättegrattis till alla nominerade, men såklart extra grattis till prisvinnarna Flotten och Uppdrags gransknings FN och mörkläggningen. Stort och välförtjänt! konstaterar Anna Luuk Priske, Prix Europa Steering Committee.

SVT hade totalt sex nomineringar vid årets Prix Europa och kammade hem två priser. Uppdrag granskning vinner i kategorin bästa granskande tv-reportage.

– En stor ära samtidigt som vi inte får glömma att detta handlar om mord på två unga människor. Jag hoppas uppmärksamheten sättet press på FN att utreda vem eller vilka som verkligen låg bakom morden, säger reportern Ali Fegan som tog emot priset tillsammans med producenten Axel Gordh Humlesjö.

– Det här priset var ett samarbetsprojekt som visar hur viktigt det är med gränsöverskridande journalistik och jag vill tillägna det våra kongolesiska kollegor som jobbar varje dag i ett system där det är livsfarligt att vara reporter, säger Axel Gordh Humlesjö.

Ali Fegan och Axel Gordh Humlesjös granskning avslöjade att FN:s högsta ledning mörkat avgörande uppgifter om mordet på FN-experten Zaida Catalán och hennes amerikanske kollega Michael Sharpe. Granskningen som blev en världsnyhet vann nyligen en Emmy vid Emmy Awards.

Bästa europeiska dokumentär

Filmen Flotten vann pris för bästa europeiska dokumentär och handlar om ett skandalomsusat vetenskapsexperiment från 1973 där elva människor korsade Atlanten på en flotte för att studera våld och sexualitet. Det är andra gången regissören Marcus Lindeen vinner priset. Första gången var 2010 med dokumentärfilmen Ångrarna, som också den var en samproduktion med SVT.

– Det känns såklart fantastiskt att även Flotten får det här fina priset. Jag är så otroligt stolt och tacksam över det enorma jobb som alla i teamet har lagt ner, säger Marcus Lindeen.

Flotten har sen premiären för ett år sen visats på över femtio filmfestivaler och vunnit flera priser. Filmen har också gått upp på bio i åtta länder och blivit en av årets mest sedda dokumentärer på BBC. Filmen är producerad av Erik Gandini på Fasad.

Prix Europa har arrangerats sedan 1987 och har vuxit till Europas största festival för tv, radio och onlinemedia. Årets Prix Europa ägde rum mellan 6 oktober och 11 oktober i Potsdam.

SVT hade sammanlagt sex nomineringar: Flotten i kategorin bästa tv-dokumentär, Uppdrag gransknings FN och mörkläggningen i kategorin bästa granskande tv-reportage. Systrar 1968 och De dagar som blommorna blommar nominerades i samma kategori om priset för bästa europeiska miniserie. I kategorin Prix Iris nominerades både Lindy the return of little light och Uppdrag gransknings reportage En tiggares död.

Anna Thodenius

2 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör