13 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Kajsa Tosting är kostymör hos SVT Malmö och är designern bakom ett stort antal dräkter och figurer, särskilt inom barn-tv. Hennes ateljé är väl nyttjad med arbetsbord, maskiner och förvaring. Längst in finns även ett tvättrum. Foto: Charlotta Lambertz

Publicerad 12 september 2019 12:41

Nya karaktärer skapas hos SVT Malmös kostymör

Kajsa Tosting har jobbat med kostymer på SVT sedan slutet av 80-talet. Hon är skaparen av bland annat Sommarskuggan och Vinterskuggan, spöket Lazlo och Kapten Doris. Men hur går det egentligen till när man tar fram en ny kostym eller figur?

– Ofta kommer en idé från de olika redaktörerna att de vill ha en person eller karaktär som är på ett visst sätt, till exempel att den här figuren ska upplevas rolig, snäll eller läskig. Ibland har beställarna en klar idé om hur de tänker sig kostymen, men ibland får jag spåna fritt och ta fram förslag, säger Kajsa Tosting, kostymör på SVT Malmö.

Vanligtvis tar hon fram ett par olika förslag med skisser och beskrivningar av dräkterna. Sedan brukar skisserna bollas fram och tillbaka, mellan Kajsa och beställarna, ett par gånger innan ett färdigt förslag kan beslutas. Hänsyn måste också tas till vilken budget projektet har, vilket styr hur mycket tid som får gå åt och vilka material som kan användas.

– En viktig aspekt är också på vilket sätt man ska kunna röra sig i dräkten, säger Kajsa Tosting.

Vad använder du för material?

– Jag använder verkligen allt möjligt: olika tyger, plast, metall, läder, knappar och stoppning för att nämna några exempel. Nyligen gjorde jag en blå figur som heter Tussen, den är gjord av peruker och har discolampor som ögon, berättar Kajsa Tosting.

Kajsa använder olika material till hennes kostymer och figurer. Den här blå figuren heter Tussen och är gjord av peruker och har discolampor som ögon. Foto: Charlotta Lambertz/SVT

Hon fortsätter:

– Ibland kan det vara knepigt att hitta rätt karaktär. Det gäller att jobba med de små detaljerna, till exempel hur brett det är mellan ögonen, om munnen ska vara glad, neutral eller något annat.

Arbetat med kläder hela livet

Kajsa har arbetat med kläder hela livet. Hon har gått en del kurser på konstskola och Tillskärarakademien, men är också delvis självlärd i yrket.

– Jag är ”textilmänniska” i botten men har med åren gjort mer grejer åt attributörhållet. Jag har gått en del kurser, men man lär sig också under yrkets gång. En gång gjorde jag en figur som heter ”Antioxidanten”. Kostymen var helt gjord av liggunderlag. Kostymen blev jättefin, men dräkten var helt outhärdligt varm att ha på sig. Det gör jag inte om, säger Kajsa Tosting.

När Kajsa Tosting ska skapa en ny kostym börjar hon med att ta fram ett par olika förslag med skisser och beskrivningar av dräkterna. Sedan brukar skisserna bollas fram och tillbaka, mellan Kajsa och beställarna, ett par gånger innan ett färdigt förslag kan beslutas. Här är det figurerna Antioxidanten - gjord för Amigo Grande, Agata van der Ghast – Spökpatrullen och Gardo i Saibo. Foto: Charlotta Lambertz/SVT

För cirka 20 år sedan hade SVT Malmö ett större kostymförråd och ett antal anställda som arbetade med kostymer. Numer är det Kajsa som huserar själv i ateljén.

– Det här är lagom för mig och jag brukar hinna med det mesta av kostymjobben som behövs. När det har varit stora satsningar har jag också kunnat få tillgång till skräddare här i Malmö. När vi för ett antal år sedan gjorde kostymer till ett historiskt program som heter Riket hade jag även en del samarbete med ett museum här i Malmö, säger Kajsa Tosting.

För några år sedan gjorde Kajsa ett utbytesarbete med Ateljéförrådet i Stockholm.

– Jag arbetade där i cirka två månader. Det var jätteintressant och gav mig ny inspiration och en bättre känsla av vad som finns.

Utöver att sy upp egna dräkter köper hon in och stylar programledare som till exempel Anne Lundberg, Pernilla Colt och Fredrik Önnevall för olika program. Hon har även hand om kläderna för programledarna hos SVT Nyheter Skåne. Nyligen har hon tagit fram en ”outfit” för ett nytt mini-drama med ett pojkband, sett över kläderna inför Sommarlovs-säsongen samt inspelningarna av barnprogrammet Saibo. Däremellan tas kostymer och kläder om hand, tvättas och lagas vid behov.

– Det bästa med mitt jobb är att det är kreativt och fritt och att jag får förmånen att få skapa och förverkliga idéer tillsammans med andra människor, avslutar Kajsa Tosting.

SVT Malmös ateljé är väl nyttjad för såväl skapande som förvaring dräkter och andra attiraljer som till exempel smycken. Foto: Charlotta Lambertz/SVT

Charlotta Lambertz

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör