13 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Cliona O'Leary, biträdande sportchef, RTE Irland, Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT, Elsa Arapi, Sports Rights Manager på EBU, Grekland och Christa Kurzweil, biträdande sportsrättighetschef, ZDF Tyskland. Foto: Charlotta Lambertz/SVT

Publicerad 12 september 2019 15:39 - Uppdaterad 16 september 2019 13:18

Ny EBU-grupp ska verka för att lyfta damsporten i Europa

Onsdagen den 11 september bjöd SVT in EBU:s nya grupp ”Women and sport” till Stockholm för ett första möte. Tanken med gruppen är att dela erfarenheter och goda exempel inom bevakning av damidrott och hur man med hjälp av olika verktyg kan fortsätta utvecklingen framåt.

– Detta initiativ ligger helt rätt i tiden. Under många år har damidrott, främst lagidrott som till exempel fotboll, verkat i skymundan av männens idrottande men detta håller på att förändras. Men det är stora skillnader mellan olika länder i Europa. Vissa har kommit väldigt långt medan andra knappt har någon bevakning av damidrott. Vi på SVT Sport är dom, vad vi vet, som har kommit längst i världen när det gäller arbetet med en jämställd sportbevakning och därför bjöd vi in till detta första möte, säger Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT.

Initiativet till arbetet kommer ytterst från Noel Curran, VD för EBU och Elsa Arapi, Sports Rights Manager på EBU är den som satt ihop gruppen. Hon deltog vid onsdagens möte.

– Tanken är att vi ska ta fram förslag på hur tv-bolag kan bli bättre på bevakning av damidrott. Det kan till exempel vara tips om konkreta arbetssätt eller vilka mätverktyg som kan användas. Det övergripande målet på sikt är att ”normalisera” damsporten så att vi varken pratar om herr- eller damsport – utan sport, säger Elsa Arapi.

Under onsdagens möte deltog personer från Tyskland, Grekland, England (via Skype) och Irland.

– Vi försöker att lyfta de här frågorna utan att sätta press. Tyskland har ändå kommit ganska långt och är en av föregångarna. Vi har till exempel haft kvinnliga programpresentatörer sedan 1973. Men vi har också våra fläckar och delar vi behöver arbeta med, säger Christa Kurzweil, biträdande sportsrättighetschef, ZDF Tyskland.

– Vi arbetar bland annat mot ett 20-procents-mål. Där minst 20 procent av bevakningen, representationen i reportage samt experter ska vara kvinnor, säger Cliona O'Leary, biträdande sportchef, RTE Irland.

Fotbolls-VM en ögonöppnare

I somras gjorde fotbolls-VM för damer succé runt om i världen och i många länder sattes tittarrekord för damfotboll på tv.

– Det är fortfarande mycket damidrott som inte visas i tv. Men den här sommaren hände något inom sportvärlden. Fotbolls-VM blev en ögonöppnare för många tv-tittare och många tv-bolag insåg att det går att tjäna pengar på att sända damidrott, och då blev detta plötsligt mycket mer intressant för många fler tv-kanaler, säger Åsa Edlund Jönsson.

Uttalat mål om jämställd sportbevakning

I samband med EBU-mötet berättade SVT Sports nyhetsredaktion om hur de utvecklat sin bevakning de senaste åren till ett läge där de idag är i stort sett jämställda inom bevakningen av herr- och damidrott. SVT har sedan flera år ett uttalat mål om att gå i bräschen för en jämställd sportbevakning.

– Vi bestämde oss för detta mål 2015. På den tiden bestod vårt nyhetsutbud av ungefär 25 procent damidrott i tv och i digitala kanaler. När vi summerade 2018 landade snittet i vår nyhetsbevakning i Sportnytt, Sportspegeln, svtsport.se samt våra sociala kanaler på 44 procent damidrott. Samtidigt ökade trafiken till vår sportsajt med över 40 procent – nytt rekord! Målet 50–50 är satt över tid och under 2019 har vi tagit ytterligare stora kliv mot det målet. Vi mäter och följer upp dagligen men summerar på årsbasis, säger Åsa Edlund Jönsson.

Läs mer om SVT Sports arbete på Vipåtv: ”Världens bästa sporttv-kanal går i bräschen för jämställd sportbevakninglänk till annan webbplats”.

Fakta: Europeiska radio- och tv-unionen (EBU) är världens största sammanslutning för nationella tv- och radiobolag. Unionen är framför allt känd för tv-samarbetet, den så kallade Eurovisionen. Organisationen verkar för att stärka public service-media. Läs mer på EBU:s hemsidalänk till annan webbplats.

Charlotta Lambertz

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör