19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Lars Haglund

Publicerad 19 augusti 2019 10:36

Lars Haglund

Den 30 juni slutade Lars Haglund, utvecklingsingenjör på SVT Produktion & Teknik, sin anställning på SVT efter 32 år.

Lasse började på SVT 1987 som videobandtekniker och kom under 90-talet att arbeta i många år som ljudtekniker/ljudmixer på dåvarande SVT Drama. Men det var som utvecklingsingenjör som Lasse kom att gör sina största avtryck.

Det var i början på 2000-talet som Lasse kom till SVT:s dåvarande tekniska utvecklingsavdelning med ett specialuppdrag från utvecklingsdirektören Kjell Kullberg. I och med övergången till digital utsändning av TV via mark-, satellit- och kabel-tv blev det också möjligt att på ett effektivt sätt sända med högre upplösning (HDTV). Lasse fick därför i uppdrag att utreda möjligheten för SVT att inte bara sända i HD-kvalité utan även börja producera program i HDTV. Och det var tack vare Lasses omfattande och mycket noggranna arbete som grunden till SVT HD lades, den första svenska HD-kanalen som startade i samband med fotbolls-VM 2006.

De senaste åren har Lasse varit djupt involverad i det internationella standardiseringsarbetet för att ta fram en standard för Ultra-HD (UHD) samt utökat kontrastomfång (HDR) och ökad bildhastighet (HFR).

5 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör