5 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Ewa Munthe passade på att få en bild tillsammans med Carina Bergfeldt, USA-korrespondent. ”Jag tittar alltid på korrespondenterna, de är superduktiga och jag brukar följa Carina Bergfeldt på sociala medier, hon är så personlig”, säger hon. Foto: Charlotta Lambertz

Publicerad 15 augusti 2019 13:04 - Uppdaterad 2 september 2019 09:14

Uppskattade möten tillsammans med SVT:s korrespondenter

SVT:s korrespondenter och utrikesreportrar arbetar över hela världen, men just denna vecka har många befunnit sig i Stockholm. För i onsdags den 14 augusti bjöd SVT in till en direktsänd kväll där publiken fick chans att möta dem, samtala och ställa frågor.

Kvällen, som gick av stapeln på Konserthuset i Stockholm, inleddes med mingel i foajén. Där fick besökarna chans att prata med korrespondenterna och även få uppleva deras vardag genom VR och ta del av SVT:s fotografers foton från hela världen.

Sofia Berg.

– Jag tittar alltid på Korrespondenterna, de är superduktiga och jag brukar följa Carina Bergfeldt på sociala medier, hon är så personlig, säger Ewa Munthe.

– Jag brukar titta på Korrespondenterna och jag tänkte att det kunde vara kul att få komma hit och få veta lite mer om deras vardag. Jag är även nyfiken på att få prova VR-tekniken, säger Sofia Berg.

Sofia Berg provade VR-tekniken i foajén. Foto: Charlotta Lambertz/SVT

Roligt att få möta publiken

Som korrespondent befinner man sig vanligtvis många mil från sin publik, men denna kväll fick de chans att möta, lyssna och prata med dem direkt.

– Det är fantastiskt kul att få träffa publiken och få ansikten på dem, det är ju dem man jobbar för i slutändan. Många jag har träffat här ikväll är väldigt pålästa och nyfikna. Jag hoppas att det blir fler sådana här tillfällen, säger Jennifer Wegerup, SVT:s utrikesreporter i Italien med bas i Rom.

– Den här kvällen är fantastisk. Vanligtvis bor jag långt från min publik, ingen känner igen mig i Belgien. Det betyder mycket att få träffa tittarna – det är lika viktigt för mig som dem. Många berättar att de följer oss och vill veta mer om hur det är att arbeta som korrespondent, säger Christoffer Wendick, Europakorrespondent.

Jennifer Wegerup, SVT:s utrikesreporter i Italien med bas i Rom. Foto: Charlotta Lambertz/SVT

Eva Espman Hansen passade på att prata med SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick. Foto: Charlotta Lambertz/SVT

Stort intresse

Intresset inför eventet var väldigt stort och de cirka 1 000 biljetterna gick åt snabbt.

Hala Asfar.

– När vi släppte biljetterna tog de slut på mindre än 48 timmar, så det finns en väldigt stor nyfikenhet hos publiken att lära känna våra korrespondenter bättre vilket är jättekul. Den här typen av möten mellan publiken och SVT vill vi satsa ännu mer på framöver, för det blir verkligen ett lärande från båda håll. Det hjälper oss att förstå vår publik bättre, samtidigt som vi får möjlighet att bjussa publiken på all den djupa kunskap som våra korrespondenter besitter, som kanske inte alltid får plats i ett nyhetsinslag, säger Hala Asfar, projektledare för events på SVT Kommunikation.

Under kvällen togs sedan publiken med på en resa genom världen då de olika korrespondenterna berättade om sitt arbete. Några av de ämnen som togs upp var klimat, demokrati, supermakter samt Europas utmaningar. För de som följde direktsändningen fanns chansen att ställa frågor via DUO-appen. Även publiken i salongen använde DUO-appen.

Fint samarbete

Det var första gången som SVT bjöd in till ett sådant här korrespondentevent. Fokuset var både att skapa en bra upplevelse på plats för besökarna och samtidigt göra en högkvalitativ direktsändning.

Johanna Lilius.

– Våra medarbetare blev nästan golvade av den värme, kunskap och det engagemang som mötte dem under kvällen. Det här att få mötas på riktigt är verkligen viktigt. Och det var en fantastisk sändning att få göra tillsammans med alla på plats, säger Johanna Lilius, redaktör på SVT Nyheter och projektledare för tv-sändningen.

– Eventet har kommit till genom ett väldigt fint samarbete mellan Kommunikation och SVT Nyheter. Vi ville skapa en oförglömlig upplevelse för de 1 000 personer som var på plats i Konserthuset och samtidigt göra en spännande sändning för alla dem som följde på distans. Det som är himla kul med SVT är när alla kompetenser möts och alla har samma inställning: det här ska bli något i världsklass. Oavsett om man jobbar i produktionen, med tekniken, grafiken, innehållet, publikupplevelsen och inte minst huvudpersonerna själva: korrespondenterna. Ett sant teamwork, säger Hanna Dowling, chef företagskommunikation på SVT Kommunikation.

Hanna Dowling.

Publiken på plats i Konserthuset verkade nöjda och efter att direktsändningen avslutats gav de korrespondenterna en lång och varm applåd.

Eventet direktsändes på SVT Play ”Blicken mot världen”, se programmet i efterhand härlänk till annan webbplats. Värd för kvällen var Camilla Kvartoft.

 

 

Fler bilder från kvällen:

Foto: Charlotta Lambertz/SVT

SVT:s Lena Scherman och Erika Bjerström tog i hand och hälsade alla besökare välkomna i entrén.

Det var många som kom till minglet i foajén för att passa på att prata med SVT:s korrespondenter. I förgrunden SVT:s korrespondent i Ryssland Bert Sundström.

Innan sändningen startade hälsade SVT:s vd Hanna Stjärne publiken välkommen.

Tigran Feiler, Erika Bjerström, Lena Scherman och Liselott Lindström tillsammans med kvällens värd Camilla Kvartoft.

Camilla Kvartoft tillsammans med ”publikens korrespondent” Samir Abu Eid.

SVT:s korrespondenter tackades av publiken med en lång varm applåd. Foto: SVT

Charlotta Lambertz

8 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör