10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

SVT Sales representerade Gepardmannen, De dagar som blommorna blommar, Arbogafallet och Nedsläckt land under tv-mässan Scandinavian Screening. Foto: SVT

Publicerad 18 juni 2019 16:14 - Uppdaterad 18 juni 2019 16:45

Nordisk tv-mässa samlade inköpare från hela världen

Scandinavian Screening arrangerades för första gången 2010 och har sedan dess ambulerat vartannat år. I år samlades drygt 100 inköpare från hela världen i Helsingfors mellan 4 och 6 juni, för att ta del av drygt 30 av nordens bästa nya dramaserier, dokumentärer och format.

Scandinavian Screening är ett viktigt event för export av nordisk tv-produktion. Vartannat år i början på juni samlas inköpare från hela världen för att screena de senaste och mest lovande programmen från Skandinavien. Distributörer, produktionsbolag och andra professionella aktörer samlas för att erbjuda ett alternativ till de etablerade mässorna – med fokus på norden. I år var det Yle som stod värd i den finska huvudstaden.

– Scandinavian Screening är ett utmärkt nätverkstillfälle och utbyte där både stora spelare och mindre aktörer från norden får ta plats. Här möts närmare hundra inköpare från hela världen för att ta del av fantastisk nordisk tv, säger Paulette Rosas-Hott, försäljningschef SVT Sales.

Det finns stor efterfrågan på nordisk film och tv utomlands och Skandinavien är känd för hög produktionskvalité, trovärdighet, innovation och nyskapande. Många vänder sig till Norden för att spana in nya trender och utveckling. Scandinavian Screening bjuder på dokumentärer, drama, natur-, musik- och kulturprogram, och program för barn och unga. Mässan arrangeras av DR Sales, SVT Sales, NRK, RUV och YLE Sales i samarbete med REinvent Studios, Eccho Rights, TrustNordisk, Nordic World, Elisa Viihde, C More/MTV, Audiovisual Producers Finland, the Norwegian Film Institute and Nordisk Film & TV Fond.

Vass true crime och mästerligt drama från SVT Sales

För två år sedan deltog regissören Simon Kaijser på Scandinavian Screening i Reykjavik där han pitchade SVT:s dramaprojekt "De dagar som blommorna blommar", och i år kunde inköparna ta del av den färdiga produktionen. Andra program som SVT Sales representerade var true crime serien "Arbogafallet" och dokumentärerna "Gepardmannen" och "Dagny" – om jag sätter mig ner nu dör jag, samt formatet Nedsläckt land.

– Vi har redan börjat skriva på deal-memos och fått fin feedback på de program vi representerar. Det som är bra med Scandinavian Screening är att det är en lugnare inramning och atmosfär än de stora mässorna, säger Gunilla Norberg, programsäljare på SVT Sales.

Dejtingkomedi, snövett och Sci-fi pitchades

Andra på plats från Sverige var Ecco Rights som distribuerar Viaplays nya originalserie Heder, med Alexandra Rapaport, Eva Röse, Anja Lundqvist och Julia Dufvenius i huvudrollerna som advokatbyråägare som bär på en mörk hemlighet. Ecco Rights pitchade även dramakomedin Dejta, producerad av B-Reel Films för SVT i regi av Guldbaggebelönade Rojda Sekersöz och Jens Sjögren, som sänds på SVT i höst. Producenten Mikko Pöllä pitchade Sci-fi serien The White Walllänk till annan webbplats, som är en samproduktion mellan YLE och SVT och distribueras av DRG, en serie i åtta delar med preliminär premiär hösten 2020. Hur man överlever i den nordnordiska vintern får man reda på i Snowhow, som pitchades av NRK - där både SVT och YLE är samproducenter. SVT står även som samproducent för YLE:s Would You Eat This? tillsammans med NRK, DR och RUV. En dokumentärserie om hur vi kan äta extremt hållbart när befolkningen växer.

Vera Vitali och Aksel Hennie i ”White wall” som har premiär hösten 2020 i SVT. Foto: Alvi Pakarinen/SVT

Little Sweden i Philadelphia

Det pitchades även en dokumentärserie som SVT samproducerar med samtliga Nordvisionbolag under arbetsnamnet Little Sweden, med preliminär premiär i SVT tidigt 2021. Fängelset SCI Chester utanför Philadelphia är del i ett forskningsexperiment om huruvida nordisk fångvårdsmetodik kan fungera i USA, för att ge de insatta och anställda bättre förhållanden.

– Lyckas det kan det vara av stor betydelse då ett liknande experiment aldrig tidigare kunnat genomföras i en verklig miljö, med riktiga intagna. Pennsylvania själv hoppas att detta skall bana väg för en större fängelsereform, i delstaten och i förlängningen USA, säger en av projektets producenter Tomas Lindh.

Tomas Lindh och John Stark, som tidigare producerat dokumentären Breaking the Cycle, om norska det fängelset Halden, kommer att dokumentera reformarbetet i Philadelphia. Nio fängelsevakter från SCI Chester kommer också att arbeta två veckor i norska fängelser för att bättre förstå vad som görs annorlunda. Ett cellblock med 128 invånare kommer sedan att forma det som de själva kallar Little Sweden, eller Little Scandinavia. Scandinavian Screening var en fin plattform att presentera projektet på fortsätter Tomas;

– Det är väldigt bra att kunna samla det nordiska innehållet för inköpare på det här sättet, praktiskt och effektivt. Extra kul att en europeisk inköpare genast efter pitchen meddelade att detta vill jag ha - vilket inte hör till vanligheterna att besked kan komma så snabbt!

Ett av besöksmålen var Haldenfängelset i Norge. Här är projektets hela delegation bestående av forskare och fångvårdspersonal tillsammans med Haldens fängelsechef Are Høidal (andra från vänster). Bild: Rasmus Tåg/SVT

Nästa Scandinavian Screening tar plats i början på juni 2021. Vilket nordiskt land som står som värd är ännu ej fastställt.

Anna Hagnefur

5 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör