10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Publicerad 4 juni 2019 15:58 - Uppdaterad 14 juni 2019 09:56

BBC firar minnet av Dagen D

75 år efter invasionen som markerade början till slutet för andra världskriget.

BBC direktsänder redan under onsdagen från Southsea Common i örlogsstaden Portsmouth på den engelska kanalkusten. Där är 300 veteraner från D-Day samlade, tillsammans med bland andra Drottning Elizabeth och USA:s president Trump.

Och den 6 juni, dagen då de allierade landsteg på stränderna i Normandie, blir det direktsändning från krigskyrkogården i Bayeux där 4 648 stupade ligger begravda, de allra flesta brittiska eller från brittiska kolonier och ex-kolonier.

Över 150 000 allierade soldater landsteg eller landsattes i Frankrike på D-dagen. Ungefär 10 000 stupade på den invaderande sidan och även flera tusen tyska soldater stupade.

Dokumentärer

En rad inspelade program sänds och publiceras också i anslutning till 75-årsminnet av Dagen D. Bland dem dokumentären Return To The Beaches som följer 300 veteraner från 1944 när tillsammans bordar ett fartyg för att minnas hur det var då. Männen är mellan 90 och 105 år. Bland de medverkande finns lastbilsföraren Ernie Pegg, landstigningsbåtsbefälhavaren Eric Strange och Ken Tanner som tjänstgjorde i en av de brittiska stridsvagnarna.

Läs mer i BBC:s pressreleaselänk till annan webbplats

Mats Carlsson-Lénart

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör