11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 23 maj 2019 10:06 - Uppdaterad 23 maj 2019 13:24

Albert Svanberg.

Albert Svanberg, redaktör för Hockeyns historia och som till vardags arbetar som chef för SVT Programetik. Foto: Janne Danielsson/SVT

22 000 träffar i arkivet la grunden till Hockeyns historia

Lasse Lampers, redaktör och researcher på Veckans brott sedan starten för 9 år sedan, lämnade över stafettpinnen till Albert Svanberg och Jens Lind med frågan: Hur tog ni er an det enorma materialet som ligger till grund för er fantastiska serie om svensk ishockey?

Vi visste från början att det inte skulle bli lätt. Vi visste också att det skulle bli kul. Vår ambition till serien Hockeyns historia var att grundligt gå igenom SVT:s filmarkiv. Att hitta hockeypärlor från förr som knappt några av dagens tv-tittare känner till. Vi knappade in ”ishockey” i sökfältet och fick 22 000 träffar. Givetvis tittade vi inte på allt, men det stod snart klart att åtskilliga intervjuer och matcher var rena fyndet. Tänk att hitta hela mötet mellan Sverige- Kanada i VM 1963 i Stockholm - det hade inte visats sedan premiären – och bilderna efteråt, när Tumba och Sterner med hjälmarna på springer upp på läktaren och hälsar på kungen. Eller en lång och charmig intervju med Tumba från 1964. Eller poliser på isen i en match mot Kanada. Eller bilderna från det första VM:et i Stockholm 1949. Listan på bilder vi aldrig hade sett var lång. Med vetskapen om vad som fanns i arkivet gjorde vi en plan för serien, dels för varje avsnitt, dels för helheten. Pionjärtemat var centralt.

Vi lät sedan i stora stycken starkt arkivmaterial påverka vår historia. Det kunde vara händelser, intervjuer, oväntade bilder, spelsekvenser. Att det var frågan om mängder av ”kill your darlings” stod klart tidigt och visst var vissa kortningar smärtsamma. Samtidigt visste vi att en del kunde bli extra-material på SVT Play. En serie på tre timmar ger också plats för mycket. Vi utgick från att vi inte hade någon redovisningsskyldighet och därmed var vi fria att berätta de historier vi tyckte var bärande. Hittade vi en spännande detalj skapade vi då också utrymme för att bygga ut den ytterligare.

Jens Lind och Albert Svanberg ligger bakom den tredelade dokumentärserien Hockeyns historia. Hela serien är byggd på ett rikt arkivmaterial med många bilder som aldrig tidigare visats. Foto: Janne Danielsson/SVT

En viktig skatt var Ulf Sterners egna filmer som visade ett ungt, levnadsglatt landslag på glada turnéer runt om i världen. Dessa bilder blev bland de viktigaste i serien. I film 2, som handlade om 70-talet visste vi mer vad vi skulle hitta i arkivet. Det var en era då SVT satsade på mängder av reportage och även en del dokumentärer om hockey. Filmen om Brynäs från 1971 var fantastisk liksom många NHL-reportage.

Vår grundplan för serien gjorde tillsammans med tiden i redigeringen att en röd tråd mejslades fram där arkiv och nya intervjuer blandades. Vi sökte också hela tiden finna bilder som berättade om tiden, som kunde visa hur livet i Sverige var utanför rinken.

När vi tittade på någon arkiv-sekvens för trettiotredje gången försökte vi också att hela tiden påminna varandra om känslan vi hade när vi såg den för första gången. Tyckte vi den var spännande då skulle förhoppningsvis också andra göra det.

Vi lät oss inspireras av kraften i materialet och av ambitionen att så gott vi kunde väva ihop en historia som kunde fängsla både hockeyexperter och noviser i ämnet. Det tog sin tid. Det var ett rent nöje.

Vi skickar vidare stafettpinnen till Linn Hellstrand, digital strateg och projektledare på SVT Sport, då vi är nyfikna på sportens strategi och arbete online i samband med stora mästerskap som ishockey-VM. Vilka är nycklarna för att lyckas?

Jens Lind, frilansjournalist och producent för Hockeyns historia.

Albert Svanberg, redaktör för Hockeyns historia och som till vardags arbetar som chef för SVT Programetik.

3 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör