20 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Elisabeth Ivarsson

Publicerad 15 maj 2019 09:38

Elisabeth Ivarsson

Elisabeth Ivarsson, Lisa, anställdes 1975 på dåvarande TV2. På den tiden var TV1 och TV2 olika organisationer i ”stimulerande tävlan”. Senare skulle TV2 bli Sverigekanalen bestående av de tio distrikten ute i landet. En rad olika befattningar har det blivit under åren; bildredaktör, presschef, biträdande planeringschef och projektledare.

När TV1 och TV2 blev en gemensam organisation 1997 ansvarade Lisa för fusionen av de två tablåavdelningarna som under alla år av ”konkurrens” haft ett nära samarbete internt. Hundratals programtitlar i flera kanaler gjorde det nödvändigt att införa ett gemensamt planeringssystem. Lisa övergick till Teknisk utveckling som projektledare och ansvarade för kravställning och utveckling av det nya systemet, som var en del i en familj – Plan, Easy, Mathis, Aktör – namn som väcker kalla kårar hos äldre medarbetare. Systemutveckling i egen regi ägnade sig många organisationer åt på 1990-talet, Scrum och sprintar var okända begrepp och man byggde allteftersom nya behov framkom. Till försvar kan dock anföras att de systemstöd som public service behövde inte fanns på marknaden i någon större utsträckning då.

2001 hade SVT digitaliserat nyhetsverksamheten. Nästa steg var att göra samma sak med allmän-TV. Lisa rekryterades till projektet Digi-TV med uppdraget att upphandla ett nytt tablåplaneringssystem, Vision. Då lydde SVT ännu inte under LOU, men den konsten skulle Lisa komma att få lära sig i djupet när hon tog steget över till SVT Inköp. Även där behövdes systemstöd, och Lisa gick förstås ”all in”. Idag har SVT Inköp en helt digital upphandlingsprocess med annonsering, signering och långtidslagring av avtal. Parallellt med arbetet på Inköp läste Lisa in en masterexamen i arkiv- och informationsvetenskap, vilket gjorde henne särskilt lämpad för att utreda SRF:s nya organisation av arkiv- och bibliotek 2013.

Lisa är en utpräglad föreningsmänniska som varit engagerad i Saco och som arbetsmiljöombud. I det privata är hon bland annat ledamot i Näringslivets arkivråd, och lär inte sitta sysslolös efter pensionen.

Fredagen den 24 maj är det avtackning för Lisa.

2 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör