5 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Klev in i värmen – Patrik Kansa bytte chefsstol på LKAB mot en dito på SVT Sápmi. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Publicerad 6 maj 2019 13:56 - Uppdaterad 23 maj 2019 11:05

Nye Sápmichefen har blivit varm i kläderna

Patrik Kansa hoppas att hans erfarenheter från näringsliv och förvaltning ska stärka SVT:s samiska redaktion och vässa utbudet till publiken.

2014-15 samordnades SVT:s och Sveriges Radios samiska redaktioner. I Kiruna hade de båda redaktionerna samsats i samma lokaler redan från 2009.

Till chef för den gemensamma redaktionen utsågs Ole Isak Mienna från Sameradion. Han var dock inte baserad på huvudredaktionen i Kiruna utan i Umeå.

Nytänkare

Men 2017 beslöt SVT att Sápmi åter skulle få en egen chef. Det blev Patrik Kansa.

– Jag hade ingen erfarenhet av medievärlden men däremot hade jag lång erfarenhet som chef på andra håll, bland annat i LKAB och Atlas Copco, samt som kanslichef för Sametinget.

Nu efter drygt 1,5 år som redaktionschef har Patrik blivit varm i kläderna.

– Jag försöker tillföra lite nytt tänk. Det finns medarbetare som ibland känner sig stressade på jobbet. Det kanske de inte skulle behöva göra. Det handlar mycket om mindset, – ”tänk på vad du tänker”.

Utmaningar

Att jobba med SVT Sapmi har sina utmaningar. Den primära målgruppen, de ungefär 40 000 samer som bor i Sverige, är inte bara geografiskt mycket utspridd utan talar även dialekter som är mycket olika varandra.

En annan faktor i sammanhanget är att det område som samerna ser som sitt land, Sápmi, även omfattar delar av Norge och Finland. Och i Norge bor betydligt fler samer än i Sverige.

­– En konsekvens av det är att NRK Sápmi har en större organisation än vad vi i SVT Sápmi har. Det är också NRK som sänder ut det gemensamma samiska nyhetsprogrammet Oddasat, från Karasjok i Nordnorg, påpekar Patrik Kansa.

Teamwork! Fotograf/redigerare Stefan Karlsson med reportern Anncatrin Stenberg-Partapuoli. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Drömmen om eget Oddasat lever

En huvuduppgift för SVT Sápmi är att göra inslag och nyheter just för Oddasat, som startades 2001.

– Det har ju länge funnits en önskan här på SVT Sápmi att göra en egen daglig sändning för den samiska publiken på den svenska sidan. Nu är det ju NRK som ”äger” programmet och det är inte minst utgivarmässigt lite knepigt stundtals menar Patrik Kansa.

Sápmichefen menar att samiskt nyhetsprogram sänt från Kiruna kan vara en väg att gå.

– Ja, jag menar att vi idag har förutsättningar och utrustning att göra ett eget program.

Men är ett svenskt Oddasat något som främst SVT Sápmis personal vill ha eller är det något som faktiskt efterfrågas av publiken?

– Det vet vi inte riktigt och vi bör försöka ta reda på vad våra tittare tycker. Det är något vi håller på med!

Renägare

Patrik Kansa är 48 år och har djupa rötter i samiska släkter som levde i Kirunaområdet långt innan gruvorna och staden grundades.

Själv är Patrik uppvuxen och bosatt i Kaalasluspa, en liten by där Kalixälven rinner ut ur de långsträckta sjöarna nedanför Kebnekaisemassivet.

– Jag är även renägare i Laevas sameby. Och när jag kan deltar jag aktivt i renskötseln.

Radiofolk filmar

Hur går det då med samordningen med Sameradion?

– Vi har gemensamt morgonmöte och en gemensam webb. Webben är Sveriges Radios och exempelvis inte helt anpassad för att publicera voddar. Så den biten är lite problematisk och där måste vi göra något. Det är viktigt då mediekonsumtionen förändras även hos vår publik och vi ska synas online.

Sen försöker vi på SVT respektive radion förstås hjälpa varandra och exempelvis så brukar ett par av de anställda på Sameradion ibland filma inslag åt oss och vi kan leverera ljud till radion, säger Patrik Kansa.

Känner sig stöttad

Hur är det då möjligt att någon utifrån, utan medieerfarenhet, kan stiga in i en roll som redaktionschef på SVT?

– Jag har fått en väldigt bra uppbackning och introduktion, inte minst har jag haft en egen mentor med stor erfarenhet. När det gäller utgivarfrågorna så har SVT Etik och Juridik med bland andra Albert Svanberg utbildat och stöttat mig och det har varit väldigt viktigt, avslutar Patrik Kansa.

Patrik Kansa tycker att SVT på ett bra sätt coachat in honom som redaktionschef för SVT Sápmi. Foto: Mats Carlsson-Lénart

SVT SÁPMI

  • 16 medarbetare varav i Kiruna 12, Luleå 2, Östersund 1, Arvidsjaur 1 (Arvidsjaur utgår från Kiruna)
  • Gör inslag till Oddasat (nyheter), allmän-TV och barnprogram
  • SVT etablerade samisk produktionsgrupp i Kiruna 1982-83
  • Chef: Patrik Kansa

Mats Carlsson-Lénart

2 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör