11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Tisdagen den 23 april firades de historiska sändningarna från VM i Åre och Östersund. Foto: Charlotta Lambertz

Publicerad 24 april 2019 11:44 - Uppdaterad 25 april 2019 17:22

VM-sändningarna från Åre och Östersund firades

Tisdagen den 23 april bjöd SVT Produktion & teknik och SVT Sport in till firande av de historiska sändningarna från VM i Åre och Östersund.

SVT:s vd Hanna Stjärne och teknikdirektör Adde Granberg inledde firandet.

– Det har varit en otroligt stark period för SVT med en kulmen i februari och mars under VM i Åre och Östersund där många jobbade extremt intensivt för att kunna ge publiken, inte bara i Sverige utan över hela världen, sändningar som slog mycket av det de har sett tidigare. Både när det gäller innehållet från Sporten och även produktionsmässigt. Vi har testat och jobbat på ett sätt som väldigt få andra har gjort. Det har varit flera år av förberedelsearbete och framförallt en väldigt stark laginsats för att få allting på plats under den här vintern då det verkligen brände till, säger Hanna Stjärne.

Hon fortsätter:

– Nu får vi frågor från tv-bolag från i stort sett hela världen som undrar hur vi har jobbat. Vi har dessutom gjort många andra produktioner parallellt med VM-sändningarna som vi klarade med bravur. Detta vill vi fira idag.

– Jag är oerhört stolt över SVT. Vi har haft den mest produktionsintensiva perioden i SVT:s historia med allt från nyheter, till Melodifestivalen, till Skavlan, till Åre. Jag är nyligen hemkommen från en stor tv-mässa i Las Vegas. Den inleddes med ett stort seminarium för teknikdirektörer och produktionsfolk där man sa att det har hänt mer i tv-industrin de senaste månaderna än vad det har gjort på 30 år och det drivs i Sverige av SVT. Det var väldigt roligt att höra och jag tycker att vi ska klappa oss på axeln över det. Det har varit väldigt mycket utmaningar, men alla har verkligen kämpat och bidragit när det har behövts, säger Adde Granberg.

SVT:s teknikdirektör Adde Granberg och vd Hanna Stjärne. Foto: Charlotta Lambertz

Han lämnade sedan vidare ordet till Max Bursell som bland annat berättade att det har varit den mest tittade sportvintern någonsin med 19 sändningshelger för Vinterstudion och en miljonpublik under 10 av 12 Vinterstudiohelger under våren 2019.

– Ungefär hälften av svenska folket såg någonting från samtliga tre VM, säger Max Bursell.

Han berättade också att Play-tittandet för Sporten ökat rejält.

Max Bursell, projektchef på SVT Sport. Foto: Charlotta Lambertz

Därefter tog Madelen Ottosson, teknisk producent på SVT Produktion & Teknik i samband med VM i Åre och Östersund, och Annika Zahr, projektledare på sporten över ordet.

Annika Zahr sa bland annat:

– Det jag är mest nöjd med är det teamet som vi hade för de här projekten. Oavsett om man jobbade i Åre, Östersund eller Stockholm, så jobbade vi tillsammans som ett lag. Jag tror att det var nyckeln till att det gick så bra som det gjorde. Utmaningen blir att ta med sig kunskapen från det här projektet vidare till andra projekt.

Sista talaren var Madelen Ottosson.

– Alla orter var representerade under de här projekten och vi har enormt mycket kompetens. Det finns en stor vilja att ta det här framåt och vi sitter redan nu och diskuterar hur vi ska jobba mellan orterna. Och nu är det dags för tårta, avslutade Madelen Ottosson.

Madelen Ottosson, teknisk producent på SVT Produktion & Teknik i samband med VM i Åre och Östersund, och Annika Zahr, projektledare på sporten. Foto: Charlotta Lambertz

Firandet som utgick från Studio 2 i Stockholm direktsändes via Fjärrkontrollen så att alla SVT-medarbetare på andra orter kunde ta del av det. Även i Malmö, Göteborg och Umeå anordnades tårtfika.

Länk till distanssändningen från VM-firandet med teckenspråkstolk hittar ni härlänk till annan webbplats.

Länk till distanssändningen från VM-firandet utan teckenspråkstolkning hittar ni härlänk till annan webbplats.

Bildcollage från Malmö

SVT Malmö var också med och firade VM-sändningarna med tårta och kunde följa talen via länk. Foto: Claes Wemar

Micael Lekberg, Helena Ingelf och Håkan Greko. Foto: Claes Wemar

Ibiza Bäckström och Evelynn Licazzo-Ekblad. Foto: Claes Wemar

Mats Weman, Per Schwerin, Peter Eriksson samt Fredric Tirheden och Marie Främby.

Jan Persson var också med på tårtfirandet. Foto: Claes Wemar

Bildcollage från Stockholm

I Studio 2 i Stockholm firades det med ballonger och tårta.

Programledarna André Pops och Marie Lehman samt redaktör Anders Blomberg.

Sportchef Åsa Edlund Jönsson och Anne Lagercrantz, chef nyhetsdivisionen. Foton: Charlotta Lambertz

Charlotta Lambertz

2 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör